U trendu

Iran vodi samo nuklearne pregovore

Neće biti drugih pregovora osim o nuklearnim pitanjima sa Amerikancima koji ne kriju svoje neprijateljstvo prema Iranu, rekao je danas iranski vrhovni vođa ajatola Ali Hamnei, ponovo nazivajući SAD „velikim sotonom“.

„Prihvatili smo da pregovaramo sa SAD o nuklearnim pitanjima iz specifičnih razloga i naši pregovarači su se pokazali da su na nivou.  Nismo dali ovlašćenja da se pregovara o drugim pitanjima i nećemo ih ni dati“, rekao je vrhovni vođa u govoru pred hiljadama ljudi okupljenih u njegovoj rezidenciji u Teheranu, prenosi se na njegovom internet sajtu.

Hamnei je podsetio da je osnivač Islamske republike, imam Homeini proglasio da su „SAD veliki sotona“.

„Iranski narod je tog sotonu izbacio kroz vrata i ne treba mu dozvoliti da uđe kroz prozor“, dodao je Hamnei.

Predstavnički dom američkog Kongresa treba narednih dana da se izjasni o nuklearnom sporazumu postignutom 14. jula između Irana i velikih sila u Grupi pet plus jedan (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija,Kina i Nemačka).

Sporazum predviđa da se garantuje mirnodopski karakter iranskog nuklearnog programa i uključuje ograničenja za najmanje narednih deset godina u zamenu za postepeno ukidanje  međunarodnih ekonomskih sankcija uvedenih Iranu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar