U trendu

Iranskom reditelju godinu dana zatvora

Iranski reditelj Kejvan Karimi rekao je danas da ga je apelacioni sud osudio na godinu dana zatvora čime je smanjena prvobitna presudu od šest godina zatvora zbog „uvreda svetinjama“.

Karimi je rekao da i dalje treba da dobije 223 udaraca bičem kako je odredjeno u prvobitnoj presudi.

Prema navodima Karimija i njegovog advokata presuda je izrečena na osnovu video snimka i filma koji je on režirao pod naslovom „Writing in the City“ (Pisanje u gradu) koji se osvrće na političke grafite u Iranu od Islamske revolucije 1979. do spornih izbora 2009. godine.

Reditelj je rekao da je odluka apelacionog suda konačna i da nema prava na žalbu.

„Nemam nameru da napustim zemlju i odslužiću kaznu“, rekao je on.

Karimi, tridesetogodišnji iranski reditelj kurdskog porekla, možda je najpoznatiji u svetu po svom crno belom minimalističkom filmu iz 2013. godine „Adventures of a Married Couple (Avanture bračnog para“). Film je prikazan na oko 40 filmskih festivala i osvojio je nagrade u Španiji i Kolumbiji.

Presuda dolazi u vreme kada se suzbija sloboda izražavanja u Iranu, kao i kada je sklopljen istorijski sporazum sa svetskim silama oko iranskog spornog nuklearnog program, navodi agencija AP i dodaje da presuda pokazuje da tvrda struja i dalje čvrsto drži zemlju.

Pesnici Fatemeh Ehtesari i Mehdi Musavi pobegli iz Irana kada su bili suočeni sa bičevanjem i zatvorom. U junu je karikaturista Atena Farhadani dobila zatvorsku kaznu od 12 godina i devet meseci delimično zato što je prikazala članove iranskog parlamenta kao životinje da bi kritikovala nacrt zakona kojim se ograničava kontracepcija i kriminalizuje dobrovoljna sterilizacija, prema navodima Amnesti Internešenal.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.