U trendu

IS preuzeo odgovornost za napad na brod egipatske mornarice

Islamska država (IS) preuzela je danas odgovornost za raketni napad na brod egipatske mornarice u Sredozemnom moru kod obala Severnog Sinaja, prvi takav napad tokom dvogodišnje pobune.

Egipatska filijala IS – Sinajska provincija navela je da su „ispalili navođenu raketu na patrolni brod severno od Rafaha“ koja se naslanja na palestinski Pojas Gaze, u saopštenju objavljenom na jednom od njihovih sajtova na društvenim mrežama.

Istovremeno su objavili tri fotografije koje potkrepljuju napisano i vidi se ono što se čini da je navođena raketa kako udara u plovilo i izaziva veliku vatrenu loptu, prenela je agencija AFP.

Rojters navodi da je egipatska vojska saopštila da je Obalska straža pokrenula razmenu vatre sa „teroristickim elementima“ što je izazvalo zapaljivanje broda.

U istom saopštenju se dodaje da nije bilo gubitka ljudskih života.

Drugi brodovi egipatske mornarice su spasili posadu dok je njihov brod zahvatio gusti dim potvrdio je fotoreporter AFP, preko granice, iz Pojasa Gaze.

Britanska agencija navodi da su „takvi incidenti na moru“ retki, mada se Egipat bori sa „sve drskijom islamističkom pobunom na Sinaju“ koji leži između Izraela, Pojasa Gaze i Sueckog kanala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.