U trendu

Ishod izbora u Grčkoj neizvestan do samog kraja

Pad popularnosti Sirize i rast podrške glasača njenom najvećem rivalu Novoj demokratiji ukazuju na to da bi izborna kampanja u Grčkoj mogla da bude veoma napeta, a rezultati neizvesni do samog kraja, odnosno prevremenih izbora zakazanih za 20. septembar, ocenjuje list „Katimerini“.

Anketa koju je sproveo Univerzitet Makedonije iz Soluna pokazala je da je Siriza zabeležila dramatični pad popularnosti, koja se sunovratila za 9,5 procentnih poena na 25 odsto.

Sa druge strane, podrška građana Novoj demokratiji, najvećoj stranci desnog centra koja je bila na vlasti do izbora u januaru ove godine, porasla je sa 16,5 odsto u junu na 22 odsto ovog meseca, navodi „Katimerini“.

Ankete pokazuju da će, pored Sirize i Nove demokratije, još šest stranaka preći prag od tri odsto glasova potrebnih za ulazak u parlament, ali one značajno zaostaju za prve dve po broju glasova.

Na trećem mestu će, prema sadašnjim anketama, biti stranka Potami, a sledi Komunistička partija sa šest odsto glasova, ekstremno desničarska Zlatna zora sa 5,5 odsto, Narodno jedinstvo – stranka koju su prošle nedelje formirali odmetnuti članovi Sirize – sa  pet odsto, Unija centrista i PASOK sa 4,5 odsto podrške.

Aktuelni koalicioni partner Nezavisni Grci će, prema anketama, dobiti samo dva odsto glasova. Pet odsto anketiranih je reklo da će glasati za druge stranke, dok se 14,5 odsto nije izjasnilo kome će dati svoj glas.

Veliki pad podrške Sirizi se odrazio i na popularnost sada već bivšeg premijera Ciprasa, koja se sunovratila sa 70 odsto sa kraja marta, na samo 29,5 odsto. To je samo 3,5 odsto više u odnosu na procenat podrške lideru Nove demokratije Evangelosu Meimarakisu od 26 odsto.

Ciprasovoj popularnosti veoma je naštetio i stav Grka prema njegovoj odluci da početkom jula sazove referendum o uslovima paketa pomoći Grčkoj od strane međunarodnih kreditora.

Anketa Univerziteta Makedonije je, naime, pokazala da 66,5 odsto građana Grčke smatra da je referendum naštetio njihovoj zemlji, dok samo 14,5 odsto misli da je on pomogao Grčkoj.

Rezultati drugih anketa takođe pokazuju da će prevremeni izbori 20. septembra biti krajnje neizvesni.

Siriza tako, prema anketi koju je za potrebe lista „Efimerida ton Sintakton“ sprovela agencija ProRata, ima podršku 23 odsto glasača, dok je podrška Novoj demokratiji porasla na 19,5 odsto.

Prethodna anketa ProRate, sprovedena početkom jula, pokazivala je veliku razliku u korist Sirize, koja je tada imala podršku 26 odsto glasača prema 15 odsto za Novu demokratiju.

Pored toga, anketa agencije „Metron Analisis“ za list „Parapolitika“ je pokazala da bi, ukoliko bi izbori bili održani sada, Siriza dobila 29 odsto, a Nova demokratija tek nešto manje, 27,8 odsto glasova.

Grčki predsednik Prokopis Pavlopulos je potpisao dekret o raspuštanju parlamenta i održavanju vanrednih izbora 20. septembra, javila je grčka novinska agencija ANA. Nešto ranije su članovi prelazne vlade u Atini, predvođeni prvom ženom premijerom Grčke Vasiliki Tanu, položili zakletvu.

Tanu (65) je preuzela dužnost od premijera Aleksisa Ciprasa, koji je prošle nedelje podneo ostavku samo sedam meseci od početka četvorogodišnjeg mandata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.