U trendu

Oland uveo najviĆĄi stepen pripravnosti u regionu napada

Francuski predsednik Fransoa Oland je danas saopơtio da je podigao nivo pripravnosti na najviơi mogući stepen u regionu u kojem je napadnuta fabrika gasa kada je jedna osoba poginula.

On je dodao da će stepen pripravnosti ostati takav u naredna tri dana, javio je AFP.

Oland je rekao da je očigledno reč o terorističkom napadu, navodi agencija.

Oland je poručio je povodom danaĆĄnjeg napada u jednoj fabrici na jugu Francuske da treba „iskoreniti“ grupe i pojedince odgovorne za ovakve napade.

Oland je na Tviteru naveo da će odgovor Francuske na ovakve akcije terorista biti „delovanje i prevencija“.

Utvrđeno je da ostaci osobe kojoj je napadač odrubio glavu pripadaju jednom preduzetniku iz predgrađa Liona. Iz izvora bliskih istrazi navodi da se je napadač bio jedan od zaposlenih u preduzeću ubijenog.

Transportno preduzeće ovog muĆĄkarca, koji je imao oko 45 godina, imalo je odobrenje za ulazak u postrojenje američke kompanije „Air Products“ u Sen-Kanten-Falavijeu, nedaleko od aerodroma u Lionu.

Na osnovu snimaka sa videonadzora, osumnjičeni napadač Jasin Salhi je postavio glavu ubijenog na ĆŸičanu ogradu, zatim seo za volan kombija i vozilom uleteo u plinske boce, ĆĄto je izazvalo eksploziju.

Salhi (35) je zatim izaĆĄao iz kombija i uputio se u obliĆŸnju zgradu, gde je takođe nameravao da digne boce u vazduh.

On je navodno vatrogasnu ekipu koja je doĆĄla da gasi poĆŸar dočekao rečima „Alahu Akbar“ (Alah je veliki), saznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Nije potvrđeno da li su joơ dve osobe povređene u napadu, kako je prethodno javljeno.

Supruga Jasina Salhija, koja je izneneđena ovih događajima i tvrdi da su normalna muslimanska porodica, privedena je u Lionu.

Joơ jedna osoba je privedena nedaleko od fabrike, ali njena umeơanost u napad nije utvrđena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.