U trendu

Islamska država koristi „kokoške samoubice“?

Džihadisti Islamske države navodno su počeli da koriste kokoške kao mobilne improvizovane eksplozivne naprave, piše britanski „Dejli mejl“.

Fotografije takozvanih „kokoški samoubica“ masovno dele na Internetu korisnici koji su za i protiv IS, iako njihova autentičnost ne može da bude potvrđena, navodi britanski list.

Pripadnici ekstremističke grupe koji deluju u i oko iračkog grada Faludže, navodno vezuju eksplozivne pojaseve na kokoške, koje zatim usmere da odlutaju u pravcu neprijateljskih kampova.

Pošto se one nađu u okviru dometa za napad, bez izazivanja sumnje, ekstremisti IS, uz pomoć daljinskih upravljača, aktiviraju eksplozivne naprave, ubijajući sve koji su se zatekli u blizini.

Upotreba ovakvih eksplozivnih naprava pokazuje da IS, polako ostaje bez municije, nakon godina borbi u Siriji i Iraku, navodi „Dejli star“ pozivajući se na neimenovanog stručnjaka.

„IS će iskoristiti sva moguća sredstva da izazove smrt i razaranje. Korišćenje životinja ima malu vojnu vrednost – to je samo još jedan primer kako njihovi izopačeni umovi smišljalju bizarne načine da ubijaju ljude“, rekao je neimenovani Britanac koji se bori na strani kurdskih vojnika u regionu za taj list.

Bizarna tvrdnja da IS koristi „kokoške samoubice“ dolazi nekoliko dana nakon izveštaja da je ta grupa vezala improvizovanu eksplozivnu napravu za jednu kozu, koja je poslata u kurdsku bazu u sirijskom gradu Kobane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.