U trendu

Islamska država navodno koristi hemijsko oružje u Siriji

Međunarodna nevladina organizacija Lekari bez granica saopštila je danas da je u Siriji nekoliko ljudi bilo izloženo dejstvu hemijskih supstanci, a prema ocenama aktivista, Islamska država izvršila je napad hemijskim oružjem.

Lekari bez granica su u saopštenju naveli da su pomogli četiri osobe koje su 21. avgusta u gradu Marea bile izložene dejstvu hemijiskih suptanci.

Osobe koje su u bolnici, rekle su da je u petak na njihovu kuću pala granata i da se posle eksplozije proširio „žuti gas“.

Novinar i sirijski opozicioni aktivista Mamun al-Katib, rekao je da je Islamska država u petak na grad Marea, u provinciji Alep, bacila više od 50 granata.

On je dodao da su neki od pacijenata imali crvenilo oko očliju i iritacije na koži, i da je dejstvu hemijskih supstancu bilo izloženo ukupno 25 ljudi.  

Islamska država već mesecima pokušava da preuzme kontrolu nad gradom Marea , jednim od glavnih uporišta sirijskih pobunjenika, koji se bore i protiv džihadista i protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada.

SAD su 14. avgusta saopštile da je Islamska država koristila zabranjeni gas iperit u napadima na kurdske  vojnike u Iraku.

Po ranijim navodima, Islamska država se domogla iperita kada ga je pod pritiskom međunarodne zajednice sirijski režim izbacivao iz skladišta hemijskog oružja.

Gas iperit koristili su Nemci u Belgiji za vreme Prvog svetskog rata. Odlukom UN, njegovo korišćenje zabranjeno je 1993. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar