U trendu

Islamska država objavila novi snimak, preti Velikoj Britaniji

Džihadisti iz Islamske države uputili su danas pretnje Velikoj Britaniji u novom video snimku na kojem su pogubili pet osoba, saopštio je američki portal specijalizovan za islamističke sajtove (SITE).

Na video snimku, muškarci su pre pogubljenja „priznali“ da su „špijuni“ i dodali da su iz Rake, glavnog uporišta Islamske države.

Na osnovu izjava tih osoba, nemoguće ih je identifikovati niti utvrditi na račun koje zemlje su optuženi za špijunažu, ali je jedan od njih pomenuo medjunarodnu koaliciju predvodjenu SAD, koja bombarduje položaje džihadista u Siriji i Iraku.

Pre pogubljenja, jedan od džihadista na engleskom uputio je poruku britanskom premijeru Dejvidu Kameronu.

„Neverovatno je da jedan takav beznačajan lider kao što si ti, osporava moć Islamske države. Nastavljamo džihad, nastavićemo da prelazimo granice i zauzećemo i vašu teritoriju gde će vladati šerijat“, rekao je džihadista u poruci britanskom premijeru.

Velika Britanija je do sada u okviru medjunarodne koalicije bombardovala položaje islamista u Iraku, a od decembra bombarduje i susednu Siriju.

„Oni koji žele da nastave da se bore pod Kameronovom zastavom treba da se zapitaju da li će ih britanska vlada podržati kad padnu u naše ruke? Ili će vas vlada napustiti kao i ove špijune?“, dodao je džihadista pokazujući na muškarce koji su naterani da kleče.

Posle tog govora, svaki od njih je ubijen metkom u glavu.

Islamska država zaposela je u junu 2014. godine velike delove teritorije Sirije i Iraka, i redovno snima svoja pogubljenja kao deo propagande.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.