U trendu

Islamska država postavila eksploziv u antičkom gradu Palmiri

Džihadisti iz Islamske države postavili su eksploziv po celom drevnom antičkom gradu Palmira u Siriji, saopštila je danas sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

Palmira, koja se nalazi u centralnom delu Sirije, u rukama je džihadista od 21. maja zbog čega međunarodna zajednica strahuje da će islamisti uništiti to arheološko nalazište neprocenjive vrednosti.

Opservatorija je navela da za sada nije jasno da li Islamska država želi da uništi Palmiru ili da spreči sirijske snage da napreduju ka tom gradu.

„Sirijske snage bezbednosti su ispred grada sa zapadne strane. Poslednjih dana su dovele pojačanje tako da se može očekivati operacija ponovnog preuzimanja Palmire“, izjavio je direktor opservatorije Rami Abdel Rahman.

Pre rata u Siriji, hiljade turista svake godine je posećivalo taj arheološki lokalitet duboko u pustinji, kog Sirijci zovu „Nevesta pustinje“.

Palmira je poznata po ostacima iz rimskog doba, a svojevremeno je privlačila hiljade turista svojim stubovima i hramom boga Bala. Od početka sirijskog sukoba u martu 2011, pljačkaši kradu predmete iz muzeja, dok su oštećeni ostaci drevnih građevina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar