U trendu

Islamska država ubira do 50 miliona dolara mesečno od nafte

Grupa Islamska država sakupi do 50 milona dolara mesečno od prodaje nafte sa naftnih polja pod njenom kontrolom u Iraku i u Siriji i to je deo industrije koju vazdušni napadi medjunarodne koalicije pod vodjstvom SAD još nisu uspeli da onesposobe, procenjuju pripadnici iračke obaveštajne službe i američki zvaničnici.

Prodaja nafte kao najveći stalni izvor prihoda ekstremista ključni je razlog zbog koga su oni bili u stanju da zadrže vlast na svom samoproklamovanom kalifatu koji obuhvata velike delove Sirije i Iraka, navodi agencija AP u izveštaju. Zahvaljujući tim sredstvima ekstremisti su uspeli da izdrže kopnene borbe sa svojim protivnicima i više od godinu dana vazdušnih udara u kampanji pod vodjstvom SAD.

Ekstemistička grupa uspela je da donese opremu i dovede tehničke stručnjake iz inostranstva da održavaju tu industriju, zbog čega su SAD nedavno pojačale napore za prekid te podrške. 

Vašington je razgovarao sa regionalnim vladama, uključujući Tursku, i upozorio na uvoz energetske infrastrukture sa teritorije pod kontrolom Islamske države u Siriji, uključujući opremu za vadjenje, preradu i prevoz energenata, rekao je jedan visoki američki zvaničnik. 

U razgovoru za AP u Vašingtonu on je rekao da medjunarodni činioci u regionu namerno ili nenamerno pomažu Islamskoj državi u ovome i rekao je da ta grupa ima vrlo naprednu opremu za upravljanje naftnim poljima pod njenom kontrolom.

Islamska država prodaje naftu krijumčarima po nižim cenama, od 35 pa čak do 10 dolara za barel, u poredjenju sa oko 50 dolara po barelu koliko se nafta prodaje na medjunarodnim tržištima, rekla su u odvojenim razgovorima četiri iračka obaveštajna zvaničnika za AP.
 
Krijumčari zatim prodaju naftu posrednicima u Turskoj, rekli su ti zvaničnici. Nafta je prvo prevožena u grupama od više velikih tankera, ali iz straha od vazdušnih udara, sada se koriste manji tankeri.

Veruje se da grupa Islamska država vadi oko 30.000 barela nafte dnevno u Siriji, koje  prokrijumčare posrednici u susednoj Turskoj. U Iraku oni proizvedu izmedju 10.000 i 20.000 barela na dan, uglavnom sa dva naftna polja izvan Mosula, rekao je član iračkog parlamentarnog odbora za energetiku i bivši ministar za naftu Ibrahim Bahr al-Olum.

On je rekao da veliki deo nafte proizvedene u Iraku ne ide na prodaju već se šalje u Siriju gde se preradjuje u improvizovanim rafinerijama Islamske države.

Kako se veruje, Islamska država zaradjuje izmedju 40 i 50 miliona dolara mesečno od prodaje, rekao je taj irački zvaničnik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.