U trendu

Islamska država uništila drevni hrišćanski manastir

Pripadnici ekstremističke organizacije Islamska država srušili su danas 1.500 godina star hrišćanski manastir u centralnoj Siriji, saopštili su jedan sveštenik i aktivisti za ljudska prava.

Ekstremisti Islamske države objavili su fotografije na društvenoj mreži na kojima je prikazano da je buldožerima uništen manastir Sveta Elijana u blizini grada Karjateina u sirijskoj provinciji Homs, koji su okupirali početkom avgusta.

Hrišćanski sveštenik rekao je agenciji Asošiejted pres da su ekstremisti Islamske države takođe uništili crkvu unutar manastira koja je sagrađena tokom prvih vekova hrišćanstva. Sveštenik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti zbog straha od odmazde, kazao je da se u okviru manastira nalazi asirska katolička crkva.

Nevladina Sirijska opservatorija za ljudska prava (OSDH), koja prati sukob u Siriji, takođe je saopštila da je manastir uništen.

Borci Islamske države zauzeli su delove Sirije i Iraka i uništili mnoge džamije, crkve i arheološka nalazišta.

To je najnoviji incident u dugoj kampanji u kojoj su uništeni ili teško oštećeni neki od najspektakularnijih arheoloških i kulturnih lokaliteta na Bliskom istoku.

Neke od svetskih najdragocenijih kulturnih blaga, uključujući drevne lokacije u kolevci civilizacije, nalaze se u oblastima pod kontrolom Islamske države i na milosti su ekstremista koji su rešeni da izbrišu sve tragove neislamske kulture i istorije. Pored preislamskih lokacija, ekstremisti su takođe uništavali crkve, džamije i muzeje.

To divljanje koje je pogodile kulturna dobra neprocenjive vrednosti često stara hiljadama godina izazvalo je globalno ogorčenje i optužbe za ratne zločine. Veruje se takođe da ekstremisti prodaju stare predmete na crnom tržištu da bi finansirali svoju kampanju u toj oblasti. 

Ekstremisti su u maju zauzeli Palmiru u centralnoj Siriji i izazvali strah da će uništiti 2.000 godina star rimski grad koji se nalazi na obodu Palmire, koji spada u Uneskovu kulturnu baštine i jedano je  od najpoznatijih arheoloških nalazišta na Bliskom istoku.

Pripadnici Islamske države su u utorak javno odrubili glavu Kaledu al Asadu, 81- godišnjem naučniku i arheologu koji je bio priznati stručnjak za taj drevni grad.

U martu su uništeni ostaci grada Nimruda, koji se nalazi južno od Mosula u sadašnjem Iraku, i datira iz 9. veka pre nov ere.

Dan posle uništenja Nimruda ekstremisti su buldođžerima uništili 2.300 godina stare ostatke Hatre, dobro očuvanog kompleksa hramova južno od Mosula koji su takođe deo Uneskove svetske baštine.

U februaru su objavili snimke kako uništavaju stare predmete izložene u muzeju u Mosulu. Takođe su uništili Nirgal kapiju, jednu od sedam kapija za ulazak u nekadašnji glavni grad Asirijske imperije. 

Opustošili su centralnu biblioteku u Mosulu i uzeli oko 2.000 knjiga ostavivši samo islamske tekstove. Zatim su upali u biblioteku Univerziteta u Mosulu i spalili stotine knjiga iz nauke i kulture pred studentima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar