U trendu

Islamskom državom hara bakterija koja izjeda meso

DŽihadisti Islamske države odgovorni su za širenje opasne bakterije koja izjeda ljudsko meso na području Sirije, saopštio je kurdski Crveni polumesec.

Prema podacima humanitarnih organizacija, u Siriji je u poslednjih 12 meseci zabeleženo više od 500 slučajeva lišmanijske bolesti.

„Kao rezultat užasnih nedela IS-a, uključujući ubijanje nedužnih ljudi i ostavljanje njihovih tela po ulicama, došlo je do ubrzanog širenja lišmanijaze“, izjavio je predstavnik kurdskog Crvenog polumeseca Dilkaš Isa, a preneo britanski list „Dejli mejl“.

Jedan kurdski borac izjavio je: „Nismo znali za ovu smrtonosnu bolest pre rata. Borimo se već gotovo četiri godine, a ova bolest se pojavila na područjima Tal Hamisa, Hona i Kosa, koji su svi zahvaćeni sukobom“.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) već duže vreme upozorava na katastrofalnu humanitarnu situaciju u Siriji, gde je pomoć potrebna za više od 13 miliona ljudi.

„Uprkos našim naporima, četiri godine rata uzrokovale su nazadovanje zdravstvenog sistema i pojavu različitih bolesti, pa se tako u susednom Iraku razvila i epidemija kolere“, upozorio je SZO.

Prema podacima SZO, u Siriji je od početka rata delimično ili potpuno uništeno 58 odsto javnih bolnica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar