U trendu

Islandska Piratska partija ostvarila dobar rezultat na izborima

Radikalna Piratska partija ostvarila je dobar rezultat na parlamentarnim izborima na Islandu, medjutim nije dobila dovoljno glasova da vlada sama, javile su danas svetske agencije.

Nijedna stranka nije osvojila potrebnu većinu u parlamentu posle izbora koji su na Islandu održani u subotu, 29. oktobra, u jeku nezadovoljstva gradjana zbog višegodišnje finansijske krize i političkog previranja.

Prema glasovima na izborima koji su do sada prebrojani, Partija nezavisnosti imala je 29 odsto podrške, a Piratska partija 14,5 odsto glasova, čime je dospela na treće mesto posle Pokreta Levica-Zeleni koji ima 15,9 odsto.

Kako se procenjuje, Partija nezavisnosti će imati 21 poslanika u parlamentu koji ima 63 mesta, a Piratska partija i Pokret Levica-Zeleni po 10.

Partija nezavisnosti, koja je u vladajućoj koaliciji od 2013. godine, dobila je veću podršku na izborima od očekivene.

Islandska Piratska partija, koju je šre četiri godine osnovala grupa hakera, političkih aktivista i zagovornika slobode na internetu, privukla je pažnju svetske javnosti pošto je počela da dobija sve veću podršku.

Prevremeni izbori na Islandu održani su pošto je premijer Sigmundur David Gunlogson podneo ostavku u aprilu kao prva veća žrtva podataka procurelih preko „Panamskih dokumenata“ koji su bacili svetlo na mračni svet finansijskih manipulacija preko ofšor finansija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.