U trendu

Islandski premijer podnosi ostavku zbog afere oko Panamskih dokumenata

Islandski premijer Sigmundur David Gunlogson podneće danas ostavku kao prva veća žrtva podataka procurelih preko „Panamskih dokumenata“ koji su bacili svetlo na mračni svet finansijskih manipulacija preko ofšor finansija.

„Premijer je obavestio parlamentarnu grupu (Partija napretka) da će podneti ostavku“, rekao je u televizijskoj izjavi Sigurdur Ingi Johanson, potpredsednik partije i ministar poljoprivrede.

Prema procurelim podacima iz dokumenata panamske pravne firme Mosak Fonsek, islandski premijer je imao ofšor kompaniju Vintris zajedno sa suprugom. On je optužen da je skrivao milione dolara porodičnog novca.

Gunlogson je danas predložio predsedniku Islanda da raspusti Parlament zbog ove afere što je predsednik odbacio i rekao da prvo želi da se konsultuje sa liderima stranaka.

Islandska opozicija je juče najavila je da će tražiti glasanje o poverenju premijeru u Parlamentu. Hiljade Islandjana protestovale su ispred Parlamenta tražeći njegovu ostavku, a više od 16.000 gradjana je potpisalo peticiju s tim zahtevom.

Pošto je u ponedeljak odbio da podnese ostavku, premijer je izgleda promenio tu odluku zbog rastućeg pritiska iz svoje vladajuće koalicije.Na spisku Medjunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara, koji je na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme „Mosak Fonseka“ sproveo istragu o ofšor poslovanju svetske elite, našao se i islandski premijer za koga se navodi da je 2007. na Britanskim Devičanskim ostrvima osnovao ofšor kompaniju Vintris radi sakrivanja nekoliko miliona dolara tokom finansijske krize na Islandu.

Gunlogson je ranije odbacio tvrdnje iz panamskih dokumenata, nazivajući ih lovom na veštice protiv njega i njegove supruge.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.