U trendu

Ispovest rođaka Kim Džong-Una: Morao sam da pobegnem od strašnog režima

Teča severnokorejskog vođe Kim Džong-Una opisao je kako su strah od smrtonosne politike Pjongjanga naterali njega i njegovu suprugu da pobegnu u SAD, gotovo pre 20 godina, prenose britanski mediji.

U telefonskom intervjuu za južnokorejsku novinsku agenciju Jonap, Ri Kang je rekao kako su bili strašno zabrinuti šta će od njih ostati u nemilosrdnoj borbi za moć, koja je usledila nakon smrti Kimovog oca, Kim Džong-Ila.

– Nakon što sam proveo gotovo dve decenije uz Kim Džong-Ila, osetio sam okrutnost moći. Pomislio sam kako nije dobra ideja da živim u blizini – kazao je Ri, koji je oženjen sa Ko Jong-Suk, mlađom sestrom majke Kim Jong-Ina.

Ri i Ko su bili zaduženi za brigu o Kim Jong-Unu dok je kao tinejdžer studirao u Švajcarskoj, a onda su odlučili da pobegnu u Ameriku, umesto da se vrate u Severnu Koreju. Kimova majka je u tom trenutku bila bolesna i lečila se u Evropi, na kraju je umrla u Francuskoj 2004. godine.

– Moja žena je mislila da možemo da joj priuštimo dobar tretman u SAD-u. Otišao sam tamo od straha zbog onoga što bi vlasti mogle da nam učine – kazao je Ri.

To je bilo 13 godina pre nego što je Kim Jong-Il preminuo, a prelaz njegove moći na Kim Jong -Una protekao je relativno lako.

Sumnje Rija o zamkama Pjongjanga bile su osnovane. Nakon dve godine na čelu Severne Koreje, Kim Jong-Un smaknuo je svog drugog teču Jang Song Teka.

Nakon toliko godina provedenih u SAD-u, Ri i njegova supruga su medijski eksponirani prošle nedelje, kada su u javnost izašle informacije da je Ko podnela tužbu u Seulu protiv tri osobe koje su pobegle u Južnu Koreju.

Ko traži ukupno 60 milijuna vona (oko 45 hiljada evra) za klevete koje su o njoj rekli u jednoj južnokorejskoj TV emisiji između 2013. i 2014. godine, a priča se da je Ko baratala tajnim fondom Kim Jong-Ila, da je njen otac sarađivao sa Japanom tokom kolonijalne vladavine nad korejskim poluostrvom i da se podvrgla plastičnoj operaciji nakon što je pobegla u Ameriku.

– Moja supruga ima problema sa srcem i vrlo je uzrujana zbog onoga što je čula – kazao je Ri za Jonap. U intervjuu nije otkriveno gde par živi u Sjedinjenim Državama. Imaju dva sina i kćerku, koji studiraju u različitim američkim državama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar