U trendu

Istorijski uspeh ekstremne desnice na regionalnim izborima u Francuskoj

Ekstremno desničarska stranka Nacionalni front osvojila je najviše glasova u prvom krugu regionalnih izbora u Francuskoj, održanih u nedelju u napetosti posle terorističkih napada 13. novembra u Parizu u kojima je 130 osoba poginulo i ranjeno više od 350.

Nacionalni front Marin Le Pen osvojio je 28 odsto glasova ispred desničarske stranke Republikanci bivšeg predsednika Nikole Sarkozija koja je dobila 27 odsto glasova, a vladajuća Socijalistička partija predsednika Fransoa Olanda osvojila je 23,5 odsto glasova, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ekstremna desnica je pobedila u najmanje šest od 13 regiona Francuske.

Posle uspeha na evropskim i lokalnim izborima, ekstremno desničarki Nacionalni front Marin Le Pen je bila favorit na regionalnim izborima, posle čega slede predsednički na kojima je kandidaturu već ranije najavila predsednica te stranke.

Popularnost Marin Le Pen je u dodatno porastu posle pariskih napada. Liderka je iskoristila svoju nacionalističku i antiimigracionu retoriku, ranijih godina izraženiju u stranci, posle otkrića da su pariski napadači došli u Francusku kao izbeglice preko Grčke.

Vladajući socijalisti nisu izvukli korist od porasta popularnost predsednika Fransoaa Olanda koji je dobio podršku gradjana u borbi protiv terorizma posle napada.

Drugi krug regionalnih izbora zakazan je za 13. decembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.