U trendu

Istraga o MH17: „Ukrajina izmislila dokaze“

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocenilo je danas da je istraga o obaranju malezijskog aviona na letu MH17 na istoku Ukrajine 2014. godine, „pristrasna i politički motivisana“, sa izmišljenim zaključcima, javlja Rojters.

Međunarodni istražitelji saopštili su ranije danas da je malezijski avion MH17 2014. godine oboren raketom sistema Buk, sa područja pod kontrolom proruskih snaga na istoku Ukrajine, koji je tu dopremljen iz Rusije, ali nisu direktno optužili Moskvu, niti su naveli imena odgovornih za taj događaj.

Rusko ministarstvo je izrazilo razočaranje istragom sprovedenom na čelu sa holandskim istražiteljima, ali i nadu da će novi radarski podaci iz Moskve podstaći istražitelje da preispitaju svoje zaključke.

Istražitelji su, kako se navodi u saopštenju ruskog ministarstva, omogućili da Ukrajina izmisli dokaze i okrene taj slučaj u svoju korist, dok su s druge strane sprečili Moskvu da punopravno učestvuje u istrazi.

Krivac je, zaključuje rusko ministarstvo, proizvoljno određen.

Istovremeno, ruski proizvođač raketa Buk „Almaz-Antej“ odbacio je rezultate istrage i saopštio da zaključci međunarodnih istražitelja nisu potkrepljeni tehničkim dokazima, javljaju RIA Novosti.

Ruska kompanija je navela i da je raketa kojom je oboren avion MH17 lansirana iz oblasti pod kontrolom ukrajinske vojske.

Holandski istražitelji su ranije danas na konferenciji za novinare rekli da poseduju čvrste dokaze za svoje tvrdnje, prenosi AP.

Boing 777 „Malezija erlajnza“ sa 298 putnika i članova posade srušen je na istoku Ukrajine 17. jula 2014.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.