U trendu

Istraga o požaru u crkvi traje, mogući uzrok sveće

Zvaničnici vatrogasne službe Njujorka rekli su da i dalje traje istraga o požaru u Sabornoj crkvi Svetog Save, ali da bi sveće mogle biti uzrok.

Vatrogasci navode da ispituju da li su slučajno sveće, koje se nisu bila sasvim ugasile, posle službe stavljene u kartonsku kutiju.

Oni navode da se ne sumnja na podmetanje požara, ali da je istraga u toku.

Konzul Srbije u Njujorku Mirjana Živković rekla je ranije danas za RTS da je zvanično potvrdjeno da požar u kojem je na Uskrs izgorela Saborna crkva Svetog Save u Njujorku, nije podmetnut i da još uvek traje istraga ali da nema indikacija u kom pravcu ide istraga.

„Još uvek nema indikacija u kom pravcu ide istraga i da li se sumnja na bilo kakav teroristički akt ili bilo šta što bi ukazalo na čudne okolnosti. U ovom momentu nemamo nikakvih zvaničnih izveštaja“, rekla je Mirjana Živković za RTS.

Ona je rekla da je posredstvom ambasade Srbije u Vašingtonu upućena nota Stejt departmentu sa zahtevom da se svi rezultati istrage stave na uvid Srbiji.

„Očekujemo da to bude odmah po završetku istrage“, kazala je ona.

Na pitanje da li je srpska zajednica organizovala prikupljanje pomoći, Živković je rekla da su se svi pokrenuli posle velike neverice nakon požara.

„Zajednica je odgovorila na najbolji mogući način. Svi razmišljaju šta da učine kako bi se prikupila sredstva za obnovu crkve“, navela je ona.

Saborna crkva Svetog Save u Njujorku izgorela je u požaru koji ju je zahvatio nekoliko sati pošto su vernici u njoj prisustvovali uskršnjoj liturgiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.