U trendu

Istražuje se masovna grobnica kod Mosula, bilo i dece

Forenzičari koji istražuju masovnu grobnicu u okolini Mosula, u kojoj je pronađeno oko 100 obezglavljenih tela, utvrdili su da je među žrtvama bilo i dece, prenosi AP.

Kako se navodi, istražitelji od jutros ispituju uzroke smrti i ko su bile žrtve.

To nije prva masovna grobnica otkrivena na teritoriji oslobođenoj od Islamske države (IS), a tela su otkrivena nakon što su iračke trupe osetile neprijatan miris.

Grobnica je otkrivena u mestu udaljenom oko 30 kilometara od Mosula, grada koji se smatra uporištem takozvane Islamske države (IS) i oko koga se trenutno vode borbe iračkih snaga i džihadista.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija (UN) smatraju da bi trebalo ispitati da li su pronađena tela povezana sa navodnim ubistvom policajaca u istoj oblasti.

„Imamo podatak da je 50 bivših iračkih policajaca ubijeno u zgradi van Mosula. Ta zgrada je zapravo poljoprivredni koledž, sada pretvoren u masovnu grobnicu“, rekla je portparolka UN Ravina Shamdasani.

Ona je navela da su UN primole izveštaj o otmici najmanje 295 bivših članova bezbednosnih snaga, iz sela na severozapadu Tal Afara i sela na zapadu Mavali.

Shamdasani je podsetila i na 30 šeika otetih u provinciji Sinjar, kao i na proterivanje 1.500 porodica iz Hamam al-Alila na aerodrom u Mosulu.

Borbe za oslobađanje drugog po veličini iračkog grada Mosula počele su 17. oktobra, a u okolini grada se vode od 4. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.