U trendu

Italija usvojila budžet, otvoren put za ostavku Rencija

Italija je danas usvojila budžet za 2017. godinu, čime je otvoren put za planiranu ostavku italijanskog premijera Matea Rencija, javlja AFP.

Renci je u ponedeljak uveče ponudio ostavku italijanskom predsedniku Serđu Matareli nakon poraza koji je pretrpeo u nedelju na referendumu o ustavnim promenama koje je predložio.

Matarela ga je tada zamolio da ostavku odloži i ostane na premijerskoj poziciji dok parlament ne usvoji budžet za 2017, kako bi se sprečilo da 1. januara na snagu stupe vanredni finansijski propisi, saopštio je kabinet italijanskog predsednika.

Čim budžet bude usvojen, premijer bi mogao da podnese ostavku, navedeno je tada u saopštenju, preneo je Rojters.

Agencije su ranije najavljivale da bi budžet mogao da bude usvojen u petak, ali se to desilo dva dana ranije.

Renci je najavio da će podneti ostavku na premijersku funkciju posle pretrpljenog poraza na referendumu na kojem su Italijani glasno odbacili njegove predložene izmene Ustava, koji je imao za cilj jačanje centralne vlasti i radikalnu promenu parlamenta kroz smanjenje i ograničavanje moći Senata.

Italijanski premijer je na konferenciji za novinare u Rimu, posle objavljivanja preliminarnih rezultata, rekao da preuzima punu odgovornost za ubedljiv poraz na referendumu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar