U trendu

Izabrana prva žena predsednica Tajvana

Tai Ing Ven (59) izabrana je danas za prvu ženu predsednicu Tajvana, prenosi britanska televizijska mreža Bi-Bi-Si (BBC).

Liderka Napredne demokratske partije (DPP) otvoreno se zalaže za nezavisnost Tajvana od Kine.

U obraćanju posle objavljivanja rezultata Tai je izjavila da su izbori pokazali da je Tajvan sada na putu da postane demokratska zemlja.

Predstavnica opozicije koja se zalaže za konačno odvajanje Tajvana od Kine osvojila je 60 odsto glasova, dok je njen protivnik Erik Ču osvojio 30 odsto glasova birača.

Lider nacionalističke partije Kuomintang koja se zalaže za bližu saradnju sa vlastima u Pekingu objavio je da će se povući iz političkog života, prenosi britanska televizija.

Kritičari upozoravaju da će pobeda Tai Ing Ven na predsedničkim izborima dovesti do pogoršanja odnosa izmedju Kine i Tajvana, jer liderka, koja se zalaže za nezavisnost, ne priznaje kinesku politiku jedne Kine, prenosi BBC.

Kineska vlada tvrdi da je Tajvan deo njene teritorije i preti da će se suprotstaviti vojnom silom svakom potezu za potpunu nezavisnost. Gotovo sve zemlje u svetu priznaju da je Tajvan neotudjivi deo NR Kine i da je vlada Pekingu jedina legitimna kineska vlada.

Aktuelni predsednik Tajvana Ma Jing-Jeo ispunio je dva predsednička mandata i nije imao ustavno pravo da se ponovo kandiduje na ovim izborima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar