U trendu

Izbeglice ne sme niko silom da razmešta u Poljsku

Predsednik Poljske Andžej Duda optužio je danas Evropsku uniju da relokacija izbeglica po nacionalnim kvotama nije pošten pristup i izjavio da izbeglice niko silom ne sme da premešta u Poljsku i u zemlje u koje oni neće, jer i izbeglice imaju svoja prava.

„Ne slažem se s time da bilo koga prevoze u Poljsku protiv njegove volje i da ga tu silom drže. Ako ti ljudi dodju u Evropu legalno, imaju svoja prava i mogu da se nastane u zemlji u kojoj žele. Dužni smo da pre svega bolje štitimo spoljašnje granice Evropske unije“, kazao je Duda za novi broj poljskog nedeljnika Vprost.

Poljski predsednik podsetio je da niko od izbeglica ne želi u Poljsku, po njegovoj oceni zato što su u njoj manje plate i socijalna pomoć, a mora teško da se radi da čovek nešto stekne.

„Zapadna Evropa škrguće na to zubima, ali to nije naša krivica“, kazao je Duda.

Po oceni Dude, najveća pretnja EU je sada izbeglička kriza ali i deficit demokratije u Uniji, kao i običaj velikih, moćnih članica da nameću svoja rešenja manjim i slabijim zemljama.

„Do raspada EU mogu da dovedu neodgovorni političari koji ne poštuju demokratiju i donose odluke protiv volje gradjana. U Uniji ima puno nedemokratskih elemenata i to je njen glavni problem. Neki levičarski krugovi gledaju na produbjivanje integracije kao na mogućnost da nametnu državama, posebno manjim, neke modele koji kod njih nikada nisu bili“, kazao je Duda.

Poljski predsednik založio se u intervjuu nedeljniku da budući da bogata zapadna Evropa često Poljsku i postkomunističku novu Evropu ne razume, Poljska počne da jača savezništvo u okviru Višegradske četvorke i sa zemljama Balkana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar