U trendu

Izbeglice ostaju u vozu, ne žele u izbeglički centar

Izbeglice koje su se nadale da će otići iz Mađarske i dalje odbijaju da izađu iz voza zaustavljenog blizu izbegličkog centra severozapadno od Budimpešte, gde vlasti traže da se registruju.

Pojačane policijske snage i danas se nalaze u Bičkeu, gradu severozapadno od Budimpešte gde je  jedan od pet kampova za azilante u Mađarskoj. Migranti pokušavaju da izbegnu kampove jer im nije želja da traže azil u Mađarskoj koja ekonomski slaba već gotovo svi žele da idu u Nemačku.

Šef policijske kontrole Laslo Balaš rekao je da se juče 16 ljudi dobrovoljno prijavilo u centru a oko 500 njih je odbilo.

Posle dvodnevne blokade budimpeštanske železničke stanice mađarski zvaničnici otvorili su juče stanicu za izbeglice koji su ispred zgrade u velikom broju čekajući priliku da otputuju za Austriju ili Nemačku. Voz koji se napokon pojavio nije ih odveo do Austrije već se zaustavio četrdesetak kilometara zapadno blizu izbegličkog centra.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je juče da sve izbeglice koje ulaze u Mađarsku treba da se registruju i da zemlja sprema nove propise da se suoči sa velikim prilivom migranata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar