U trendu

Na Horgošu normalizovan saobraćaj

Na graničnom prelzayu Horgos, na ulasku u Mađarsku saobraćaj je bio privremeno obustavljen od 12.30 do 12.50 sati, saopštilo je danas Ministarstvo unutrasnjih poslova SRbije.

Do toga je došlo jer je „u blizini Graničnog prela Horgoš-Reske, „sa mađarske strane, u 12,30 došlo do probijanja zaštitne ograde od većeg broja ilegalnih migranata“

„Tada je privremeno obustavlen saobraćaj na ulasku u Republiku Mađarsku“, naveo je MUP dodavši da je „u 12,50 časova došlo je do normalizacije saobraćaja“

Mađarska privremeno zatvorila granični prelaz sa Srbijom

Mađarska je zatvorila svoj glavni granični prelaz sa Srbijom – Reske, pošto je oko 300 izbeglica pobeglo iz obližnjeg izbegličkog kampa, saopštila je danas policija.

„U interesu sprečavanja incidenata, policija je privremeno zatvorila granični prelaz Reske na autoputu za nadolazeći saobraćaj, a vozila se preusmeravaju na lokalni put“, kaže se u saopštenju policije, prenosi AFP.

Policija je, kako se dodaje, preduzela neophodne mere za pronalaženje izbeglica koje su pobegle iz prihvatnog centra.

Oko 2.300 izbeglica koje se nalaze u mađarskom prihvatnom centru u blizini granice sa Srbijom, zapretilo je danas da će probiti zaštitnu ogradu, ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni u roku od dva sata, saopštila je policija.

Za sada nije jasno šta tačno izbeglice traže, dok policija saopštava da će pokušati da pronađe mirno rešenje situacije, preneo je Rojters.

Pohvatani migranti koji su provalili iz prihvatnog centra

Mađarska policija vratila je oko 300 migranata koji su ranije danas pobegli iz prihvatnog centra blizu grada Reske.

Oni su provalili ogradu i pobegli jer smatraju da je razmatranje njihovih prijava za azil suviše sporo.

Jedan od oko 300 migranata, koji su pobegli iz centra je izjavio za kanal M1 novosti da vlastima daju rok od dva časa za razmatranje njihovih aplikacija. Ukoliko se taj proces ne ubrza, podstaćiće i ostale iz prihvatnog centra da pobegnu, rekao je pomenuti migrant, a prenosi MTI.

Policija sada čuva ogradu oko prihvatnog centra u Reskeu i povremeno iz mase izvlači ponekog – pretežno stare ljude, žene i decu, koje ukrcavaju na autobus za neki drugi registracioni centar.

Izbeglice prete da će probiti ogradu centra

Oko 300 izbeglica probilo je ranije danas ogradu prihvatnog centra kod Reske i zaputilo se ka auto-putu M5.

Incident se dogodio nešto pre podneva, a izbeglice su u dva navrata probile ogradu i uputile se ka auto-putu, nakon čega je policija krenula u potragu za njima.

Deo auto-puta koji vodi od granice sa Srbijom ka Budimpešti privremeno zatvoren, a saobraćaj se preusmerava na lokalni stari put, navela je policija.

Izbeglice iz Budimpešte krenule pešice ka Beču

Stotine izbeglica koji se danima nalaze na železničkoj stanici Keleti u Budimpešti, krenulo je danas pešice ka Beču, javio je fotoreporter Rojtersa.

Oni su pešice krenuli ka Austriji pošto su mađarske vlasti obustavile železnički saobraćaj iz Budimpešte ka Zapadnoj Evbropi.

Istovremeno, izbeglice na želzničkoj stanici u mestu Bičke, zapadno od Budimpešte, pružaju „pasivan otpor“ i odbijaju da budu transportovane u prihvatni centar, rekao je danas policijski zvaničnik Laslo Balaž.

Balaž, koji je šef Odeljenja za kontrolu granice nacionalne policije, rekao je na konferenciji za štampu da je pokrenuta istraga o videu koji kruži na internetu.

Na videu je prikazana upotreba suzavca protiv dece tokom noći u blizini mađarsko-srpske granice.

U Mađarskoj je do sada registrovano 162.980 ilegalnih ulazaka od kojih 162.075 na mađarsko-srpskoj granici, rekao je Balaž.

Policija je u protekla 24 sata uhapsila 3.000 ilegalnih izbeglica i 11 krijumčara ljudi, rekao je on.

Do sada je ove godine uhapšeno 900 krijumčara ljudi u poređenju sa 593 cele prošle godine.

Mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas agenciji MTI da je do sada ove godine 150.611 izbeglica podnelo zahtev za azil, među kojima 50.413 sirijskih državljana.

Izbeglice su jutros, posle mirne noći, održali protest na železničkoj stanici u mestu Bičke, u kome je juče zaustavljen voz u koji su se ukrcali u Budimpešti.

Oni su poručili da žele da idu u Nemačku, a ne u izbeglički kamp.

Mađarske vlasti danima sprečavaju izbegliuce iz Sirije i iz drugih zemalja da otputuju u Austriju i Nemačku.

Tokom protekle noći policija je ubedila 39 uglavnom Sirijaca da uđu u autobus da ih prebacili u imigracionu kancelariju u obližnjem gradu Đuru, javio je MTI.

Te izbeglice su juče vozom krenule iz Budimpešte na zapad kada je voz zaustavljen u mestu Nađsentjanoš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.