U trendu

Izbeglice se naguravale sa mađarskom policijom u Budimpešti

Stotine gnevnih izbeglica i migranata, koji traže prolaz preko Mađarske da bi stigli do Nemačke, danas su se gurali i koškali sa policijom kod glavne železničke stanice u Budimpešti.

Mađarskim vlastima je ovo drugi dan da pokušavaju da spreče tražioce azila da uđu dublje na teritoriju Evropske unije. Oni izbeglicama ne dozvoljavaju da uđu na stanicu i dalje putuju vozom.  

Veliki broj policajaca odbacivao je masu, koja je na arapskom i engleskom jeziku tražila dozvolu da maršira oko železničke stanice Keleti – najnovije žarišne tačke evropskih tenzija povodom nezadržive navale izbeglica i migranata sa Bliskog istoka, iz Azije i Afrike. 

Strasti su bile uzavrele i na mađarskoj granici sa Srbijom, pošto su se mađarski desničari zaputili ka mestu gde izbeglice i migranti, prateći železničke šine, ulaze u zemlju. 

Policija je napravila zaštitni kordon oko prestravljenih migranata dok je oko 300 demonstranata iz desničarske stranke Jobik uzvikivalo uvrede na njihov račun.

Policija je sprovela više od 50 migranata kraj demonstranata, kako ne bi bili ozleđeni, a onda im je dozvolila da pobegnu preko polja, bez standardnog postupka koji se primenjuje na tražioce azila.

Stotine drugih migranata je ostalo sa srpske strane granice dok se demonstranti nisu razlišli.

U Evropsku uniju je ove godine ušlo više od 332.000 izbeglica i migranata, što je izazvalo nesuglasice među zemljama članicama. Grčka, Italija i Mađarska, koje su na prvoj liniji navale, traže dodatnu pomoć, dok Nemačka – koja je sa 800.000 zahteva za azil na prvom mestu u Uniji – zatražila od drugih zemalja članica da se ovaj teret rasporedi.

„Moramo da vratimo zakon i red na granice Evropske unije, uključujući granicu sa Srbijom“, rekao je portparol mađarske vlade Zoltan Kovač. „Bez uspostavljanja zakona i reda, neće biti moguće izboriti se sa navalom migranata“.

Prema njegovim rečima, premijer Mađarske Viktor Orban će sutra, na sastanku sa šefovima zemalja članica EU u Briselu, izneti „jasnu i očiglednu poruku“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.