U trendu

Izbeglice su problem za Nemačku, ne za Srbiju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Strazburu da su izbeglice najveći teret za Nemačku i druge evropske zemlje jer će one morati da se staraju o njima godinama i decenijama, dok je obaveza Srbije i zemalja u regionu da se staraju o njima samo tri dana.

„Većina tih ljudi koji odlaze u Nemačku prošli su kroz Srbiju, bila im je pružena humanitarna i medicinska pomoć i oni se nisu bojali da se registruju kod nas. Dakle, naš pristup ovom problemu je drugačiji od hrvatskog i mađarskog, pokazali smo solidarnost i tolerantnost u tretiranju izbeglica“, izjavio je Vučić posle sastanka s predsednicom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope An Braser.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog svoje prve posete Savetu Evrope zbog toga što je ova institucija, kako je istakao, uvek promptno reagovala kada je to Srbiji bilo potrebno i zbog činjenice da su dobro upoznati sa situacijom na Zapadnom Balkanu.

Predsednica PS SE An Braser pohvalila je srpskog premijera zbog humanog pristupa koji Srbija pokazuje prilikom tretiranja izbeglica koje prolaze preko njene teritorije, kao i zbog velikog truda da se održi pozitivan dijalog sa zemljama susedima.

„Cenim trud Srbije da se održi pozitivan dijalog, samo tako se mogu rešiti problemi sa zemljama susedima. Nadam se da ćemo se sledeći put svi zajedno sresti u Sarajevu i razgovarati o još boljem unapređivanju odnosa“, izjavila je predsednica PS SE posle sastanka sa srpskim premijerom.

Premijer Srbije u prvu posetu Savetu Evrope došao je na poziv predsednice PS SE An Braser. Vučić će se danas obratiti poslanicima 47 zemalja članica SE i odgovarati na poslanička pitanja.

Na zasedanju PS SE učestvuje i srpska parlamentarna delegacija predvođjena poslanicom Aleksandrom Đurović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.