U trendu

Izbor Trampa rizikuje da poremeti odnose SAD i EU

Izbor Donalda Trampa za američkog predsednika rizikuje da poremeti odnose SAD i Evrope, upozorio je danas predsednik Evropske Komisije EU Žan-Klod Junker.

„Biće potrebno da naučimo novoizabranog predsednika šta je Evropa i kako ona funkcioniše“, rekao je Junker na jednom predavanju studentim u Luksemburgu, prenosi BBC.

Interkontinentalni odnosi mogli bi biti poremećeni „u osnovi i strukturi“, kazao je on.

Njegove izjave su u suprotnosti sa umerenijim reakcijama drugih lidera EU, navodi BBC.

Kako je luksemburški list „Kotidijen“ citirao reči Junkera, on je dodao da „Amerikanci generalno ne mare za Evropu i da, što se tiče gospodina Trampa, ako sam dobro razumeo, on misli da je Belgija selo negde na našem kontinentu..“.

Predsednik Evropske komisije juče je pozvao novoizabranog kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa da razjasni stavove o pitanjima poput globalne trgovine, politike vezane za klimu i budće odnose sa NATO saveznicima.

Rojters podseća da je Tramp, biznismen milijarder koji nikada ranije nije obavljao javnu funkciju, tokom predizborne kampanje žestoko kritikovao sporazume o slobodnoj trgovini, NATO i politiku čiji je cilj zaustavljanje globalnog zagrevanja, što je uznemirilo saveznike i trgovinske partnere Vašingtona.

„Želeli bismo da znamo kako će se stvari odvijati kada je u pitanju globalma trgovinska politika. Želeli bismo da znamo kakve namere ima u pogledu NATO. Moramo da znamo kakvu klimatsku politiku planira da vodi. To mora da bude razjašnjeno u narednih nekoliko meseci“, kazao je Junker na poslovnom skupu u nemačkoj prestonici Berlinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar