U trendu

Izbori na Haitiju u znaku nereda, tuča i odlaganja

Građani Haitija izašli su danas na parlamentarne izbore koje su godinama čekali, ali oni protiču i znaku odlaganja početka glasanja, nereda, povremenog pesničenja i gađanja kamenicama. 

Izbori su više puta pomerani u poslednje četiri godine usled političkih razmirica i razračunavanja haićanske izvršne vlasti i opozicije, a današnje izjašnjavanje građana smatra se ključnom proverom glasačkog sistema uoči predsedničkih izbora zakazanih za oktobar.

U toku je prvi krug glasanja, na kojem se bira dve trećine gornjeg doma parlamenta, Senata koji ima 30 senatorskih mesta, i kompletan sastav donjeg, Poslaničkog doma sa 99 poslaničkih mesta.

Na jednom broju glasačkih mesta čekalo se, međutim, na dopremanje glasačkih listića, pa su ona, umesto u šest sati ujutro otvorena nekoliko sati kasnije.

U nekim delovima glavnog grada Port-o-Prensa, građani su postali nezadovoljni nakon što im je rečeno da ne mogu da glasaju zato što njihovih imena nema na izbornim listama.

Port-o-Prens je danas prepun ljudi, a u njemu su najmanje tri glasačka mesta morala da budu zatvorena zbog tuča koje su izbile kada su pristalice nekih partija pokušale da spreče ubacivanje listića u glasačke kutije i da rade druge neregularne stvari.

Na jednom glasačkom mestu u centru glavnog grada, grupa mladića je cepala glasačke listiće, pa je teško naoružana policija morala da puca u vazduh kako bi uspostavila red.

Na njih su poletele kamenice, pa su vlasti bile prinuđene da zatvore glasačko mesto.

Lokalni mediji javljaju da je i u drugim krajevima Haitija bilo zatvaranja glasačkih mesta, a mestimično je bilo i hapšenja jer su pojedinci pokušali više puta da glasaju.

Posmatrači iz raznih političkih stranaka su se žalili da im izborni zvaničnici nisu dali pristup mestima na kojima se glasa.

Haićanski premijer Evans Pol rekao je da je vlada zadovoljna izbornim procesom „uprkos incidentima“. Vlada je te incidente, po Polovim rečima „snažno osudila“.

Izbori na Haitiju nisu održani od maja 2011. godine kada je predsednik države postao Mišel Marteli, bivša haićanska pop zvezda. Ovo je poslednja godina njegovog mandata, a otkako je u januaru raspušten parlament, Marteli je vladao zemljom uz pomoć dekreta.

Haiti ima oko 10 miliona stanovnika, među kojima 5,8 miliona registrovanih birača.

Na izborima učestvuje 1.850 kandidata iz 130 političkih stranaka.

Zemlja je izuzetno siromašna, a 12. januara 2010. godine pogodio ju je katastrofalan zemljotres koji je sravnio Port-o-Prens i usmrtio više od 160.000 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar