U trendu

Izbori u Španiji: Desnici najviše glasova, ali ne i poslanička većina

Ministarstvo Unutrašnjih poslova Španije je kasno večeras sapoštilo da je prebrojano 92 odsto glasačkih listića s ponovljenih nedeljnih poslaničkih izbora, i da konzervativna Narodna partija vodi sa 32 odsto glasova.

To znači da Narodna partija ima bar 136 od 350 mesta u Parlamentu, ali ne i većinu od 176 mesta, koja je potrebna da bi se samostalno formirala vlada.

Ministarstvo je objavilo da je Socijalistička partija, umerena levica, na drugom mestu sa 23 odsto glasova i 86 poslaničkih mesta.

Narodna partija koju predvodi sadašnji premijer Mariano Rahoj, vladala je od 2011. do 2015. godine i pokušava da ostane na vlasti. Izbori održani decembra prošle godine nisu doneli većinu nijednoj partiji. Dogovor o formiranju vlade nisu doneli ni šestomesečni pregovori medju strankama, te su Španci u nedelju ponovo morali da glasaju.

Po anketi medu biračima posle glasanja, objavljenoj ranije u nedelju, na drugom mestu je bila nova levičarska koalicija „Unidos Podemos“ (Zajedno možemo), sa 25,6 odsto glasova, ali su, kako izgleda, to opovrgli zvanični medjurezultati prebrojavanja glasačkih listića.

Javnost u Španiji je ljutita zbog visoke stope nezaposlenosti, smanjenja državne potrošnje za socijalnu pomoć i prosvetu, i zbog beskrajnih skandala političke korupcije, što je sve obeležilo i predizbornu kampanju.

Sve ankete pred izbore su ukazale da ni sada nijedna stranka neće dobiti dovoljno glasova da sama formira vladu, te Španiji verovatno predstoji nastavak pregovora medju strankama, uz mogućnost da će još jednom morati da se ide na izbore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.