U trendu

Izrael će podići podzemni zid prema Gazi

Izrael planira da izgradi betonski zid pod i nad zemljom duž granice pojasa Gaze, piše danas tiražni izraelski list Jediot ahronot.

Ranije je procenjeno da bi takav projekat mogao da košta više milijardi šekela, ali na osnovu novog plana, troškovi izgradnje procenjuju se na 2,2 milijarde šekela (oko 568 miliona dolara).

Zid bi trebalo da se prostire na južnoj granici oko pojasa Gaze i bio bi treći odbrambeni sistem te vrste koji je Izrael tamo izgradio.

Izgradnja prva barijere počela je 1994. godine, posle mirovnog sporazuma iz Osla, potpisanog izmedju Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Beloj kući septembra 1993.

Drugi sistem je izgradjen posle odluke o povlačenju izraelske vojske i evakuaciji jevrejskih naseljenika iz Gaze 2005, po okončanju okupacije koja je trajala od 1967. godine.

Nijedan od tih napora nije obezbedio sveobuhvatno rešenje za pretnju koju predstavljaju tuneli za napade na Izrael. Granica Gaze s Izraelom duga je 51 kilometar.

Visoki zvaničnik Ministarstva odbrane najavio je danas da će sledeći sukob s Hamasom koji vlada Gazom biti poslednji, ali je pitanje kako je ta najava uskladjena sa planom da se izgradi zid koji je u osnovi odbrambeni, navodi novinski sajt Ynet.

„Nemamo nameru da vladamo Gazom i sve dok nema alternative vladi, mi tamo nemamo posla“, rekao je visoki zvaničnik, čije se ime ne pominje, dodavši da je nemoguće voditi stalan rat napetosti.

On je dodao da će sledeći konflikt biti poslednji i da je sukob sa Hamasom neminovan, kao i da je to pretnja koja se nastavlja i raste i za koju je potrebno biti spreman.

U leto 2014. godine izraelska vojska je ratovala protiv Hamasa 50 dana.

Vojska trenutno podiže barijeru na granici prema Libanu u blizini izraelskih gradova. Odluka o podizanju zida doneta je nakon najava lidera libanskog Hezbolaha, šeika Hasana Nasralaha, da će napasti izraelske gradove.

Trenutno postoji ograda duž te granice, ali je svrha zida da još više oteža ubacivanje neprijateljskih snaga.

Protiv gerilaca proiranskog Hezbolaha, Izrael je ratovao više od mesec dana u leto 2006. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar