U trendu

Izrael počeo izgradnju ograde na granici s Jordanom

Izrael je danas počeo da gradi ogradu na granici s Jordanom, mesec dana ranije nego što je bilo planirano, i to u vreme kada izbeglice s Bliskog istoka beže u Evropu. Radovi će trajati oko godinu dana, navode izraelski mediji.

„Vidimo danas šta se događa kada zemlje izgube kontrolu nad svojim granicama“, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanijahu, aludirajući na masovni dolazak izbeglica sa Bliskog istoka, gde se vode ratovi, i afričkih migranata Evropu.

Izraelsko Ministarstvo odbrane pomerilo je početak izgradnje, očito zabrinuto zbog mogućeg ubacivanja aktivista globalnog džihada iz Jordana, navodi izraelski list „Haarec“.

Zvaničnici tog ministarstva rekli su da gradnja novog aerodroma u Timni na jugu zemlje zahteva posebne pripreme, jer će biti udaljen samo 200 metara od granice.

Cena ograde duge 30 kilometara, koja će biti izgrađena u ovoj fazi, procenjuje se na 300 miliona šekela (više od 76 miliona američkih dolara).

Izgradnja ograde duž čitave granice između Izraela i Jordna stajaće deset puta više.

Nakon što je vlada odobrila izgradnju ograde u junu, država se jako trudila da objasni da ograda „neće narušiti suverenitet Hašemitske Kraljevine Jordan“.

Brzina s kojom je formulisan plan, a koji je vlada odobrila, odražava da je Izrael voljan da u potpunosti opkoli svoje kopnene granice fizičkim barijerama. Jordanska granica je jedina kopnena koja nije ojačana ogradom.

Netanijahu je danas govorio o ljudskoj tragediji u sirijskom građanskom ratu i rekao da je Izrael pomagao žrtvama, ali da je suviše mali da primi izbeglice.

Lider izraelske opozicije Jicak Hercog ocenio je međutim u subotu da bi Izrael trebalo da primi ograničen broj sirijskih izbeglica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.