U trendu

Izrael poslao vojno pojačanje na Zapadnu obalu posle ubistva doseljenika

Izraelska vojska poslala je danas stotine vojnika na Zapadnu obalu gde je prethodnog dana ubijen bračni par jevrejskih kolonista koji su se kolima vraćali kući sa svojom decom.

Napad se dogodio kasno sinoć kada je naoružani čovek za koga se veruje da je Palestinac iz vozila u pokretu pucao na jevrejske doseljenike kod palestinskog sela Bet Furik.

Ubijeni su Eitam i Nama Nenkin, stanovnici jevrejskog naselja Nera na Zapadnoj obali. Njihovo četvoro dece, uključujući i četvoromesečnu bebu, nalazili su se na zadnjem sedištu automobila ali nisu povređeni u napadu. 

Izraelski ministar odbrane Moše Jalon danas je posetio mesto napada i obećao da će uhvatiti počinioce i, kao i drugi izraelski političari, a za incident optužio palestinskog predsednika Mahmuda Abasa zato što podstiče takvo nasilje.

Hiljade ljudi prisustvovalo je danas sahrani bračnog para u Jerusalimu, među njima je bio i izraelski predsednik Reuven Rivlin koji je rekao da se suočavaju s „brutalnim terorističkim napadima“.

Napad je usledio posle jačanja napetosti oko svetog mesta u starom delu Jerusalima gde su se sukobpili Palestinci i izraelska policija. Palestinci su gađali izraelsku policiju kamenjem i molotovljevim koktelima.

Takođe je usledio posle tvrdog govora Abasa u Ujedinjenim nacijama, koji su izraelski lideri osudili kao podsticanje nasilja. Abas je rekao da Izraelci skrnave sveto mesto u Jerusalimu svojim „prljavim nogama“ i optužio Izrael da je posvećen etničkom čišćenju njegovog naroda. 

Abas je u govoru na Generalnoj skupštini UN rekao da je Izrael više puta prekršio svoje preuzete obaveze, na primer širenjem svojih naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, što su teritorije koje Palestinci vide kao deo njihove buduće države. On je optužio Izrael da vodi novi rat genocida protiv palestinskog naroda.

Lideri izraelskih doseljenika rekli su da planiraju proteste ispred kancelarije premijera Benjamina Netanjahua da traže oštrije akcije u odbrani kolonista od ekstremista. Netanjahu se trenutno nalazi u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine.

Islamistički pokret Hamas na vlasti u Gazi pozdravio jučerašnji napad ali nije za njega preuzeo odgovornost dok Abasova Palestinska uprava nije komentarisala napad.

Napetost  je porasla poslednjih dana između Izraelaca i Palestinaca oko svetilišta u Starom gradu Jerusalima koje se smatra najsvetijim mestom judaizma, i treće je najsvetije meto islama. Tu se nalaze džamija Al-Aksa i čuvena zlatom optočena Kupola stene.

Uzvišenje Hramova gora u centru Jerusalima jedno je od najspornijih pitanja u izraelsko-palestinskom konfliktu, jer obe strane polažu pravo na to.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.