U trendu

Izrael zabranio Islamski pokret

Izraelska vlada zabranila je danas „severno krilo“ grupe Islamski pokret u Izraelu, optuživši je da je podsticala nasilje koje je izbilo početkom oktobra oko Hramove gore u Jerusalimu, navodi se u saopštenju vlade. 

U saopštenju se dodaje da aktivisti pokreta mogu biti uhapšeni ako prekrše zabranu. 

Ta organizacija, koja pruža verske i obrazovne usluge izraelskim Arapima, optužuje Izrael da želi da preuzme to osetljivo sveto mesto Jevreja, muslimana i hršćana, što Izrael odbacuje.

Hramova gora u starom delu Jerusalima je u centru poslednjeg naleta nasilja koje je izbilo početekom oktobra i proširilo se na Zapadnu obalu, izraelske gradove i granicu s palestinskim Pojasom Gaze. 

Izrael smatra da je nasilje podstaknuto, a Palestinci kažu da je ono rezultat dugogodšnjeg nezadovoljstva posle skoro pola veka izraelske okupacije. 

Vodja zabranjenog ogranka Raed Salah osudjen je 28. oktobra na 11 meseci zatvora zato što je u govoru u februaru 2007. pozvao sve muslimane i Arape da dodju u pomoć Palestincima i pokrenu intifadu (ustanak) za Jerusalim i Hramovu goru, koja je treće sveto mesto islama. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.