U trendu

Izveštaji Evropske komisije o napretku odloženi zbog izbegličke krize

Evropska komisija je danas saopštila da je zbog ključno važnog sagledavanja kako rešiti rat u Siriji i izbegličku krizu odloženo objavljivanje godišnjih izveštaja o napretku kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Kako je izjavio glavni portparol EK Margaritis Šinas ti izveštaji će biti objavljeni posle susreta vođa EU 15. i 16. oktobra u Briselu, na kojem će izbegličkoj krizi biti data apsolutna prednost.

Portparol EK nije želeo da kaže da li će izveštaji biti objavljeni iduće nedelje.

„Najvažnija stvar koju moramo da učinimo i na koju smo usredsredili našu ‘vatrenu moć’, tako da kažem, jeste hvatanje u koštac s izbegličkom krizom“, rekao je Šinas upitan da li je razlog za odlaganje izveštaja to što EU nastoji da s Turskom dođe do zajedničkog stava i delatnih mera za obuzdavanje navale ratnih izbeglica i ekonomskih migranata na Evropu.

„Smatramo da je to sad ono čemu se moramo posvetiti, predstoji susret vođa EU i tome se mora dati apsolutna prednost“, naglasio je.

Prema njegovim rečima EK će „kad se taj događaj (samit EU) završi ići i na objavljivanje godišnjeg izveštaja o proširivanju, što je i institucionalna obaveza EU i nije vezano za neka druga pitanja“.

U diplomatskim izvorima u Briselu i medijima EU proteklih dana je isticano da Evropska komisija želi da sazna stav vođa EU o izbegličkoj krizi i posebno onome šta se očekuje da Turska, ključna zemlja za rešavanje migrantske krize, učini zajedno s Unijom da se spreči nekontrolisani priliv stotina hiljada imigranata preko granica EU.

Ali, kako je ukazivano, Komisija u Briselu smatra da bi, s ciljem da se postigne što bolji dogovor s Ankarom izveštaj, u kojem ima krupnih zamerki na delovanje demokratije i poštovanje temeljnih sloboda, trebalo pomeriti i zbog osetljivog trenutka uoči turskih parlamentarnih izbora 1. novembra i trenutne zapaljive turske unutrašnjepolitičke situacije u toj zemlji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.