U trendu

Izvršni savet Uneska danas glasa o preporuci za prijem Kosova

Izvrsni savet Uneska glasace danas popodne u Parizu o predlogu preporuke za prijem Kosova u clanstvo te organizacije.

Izvrsni savet ima 58 clanica, od kojih su 32 priznale nezavisnost Kosova, a dvadesetak od tih zemalja podrzalo je i ablanski zahtev za prijem Kosova u Unesko. Odluka se donosi vecinom glasova.

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanaskovic rekao je uoci sednice da Srbija nije mogla da promeni taj nepovoljan odnos, ali je izrazio uvernje da ce se na sednici pokazati da postoji znatan broj drzava koje su rezervisane ili se protive prijemu Kosova u Unesko.

U izjavi za agenciju Beta Tanaskovic je naveo da ce se danas svakako glasati o predlogu preporuke za prijem Kosova, ali da nije izvesno da li ce biti i rasprave jer ima vise mogucih scenarija.

Zahtev za prijem Kosova u Unesko formalno je podnela Albanija, a podrzalo ga je 45 zemalja. 

U obrazlozenju dokumenta pripremljenog za Izvrsni savet navodi se da je u ime Kosova zahtev za prijem u Unesko podneo zamenik premijera i sef diplomatije Hasim Taci u pismu generalnom direktoru 4. avgusta.

U predlogu odluke navodi se da Izvrsni savet donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u clanstvo, imajuci u vidu da „Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proisticu iz clanstva i ucestvuje u troskovima“.

Ako na danasnjoj sednici Izvrsnog saveta predlog preporuke o prijemu Kosova u Unesko dobije vecinu glasova, konacnu odluku donosi Generalna konferencija Uneska koja zaseda od 3. do 18. novembra.

Generalnu konferenciju cine predstavnici 195 zemalja clanica. Svaka zemlja clanica ima jedan glas, a za donosenje odluke potrebna je dvotrecinska vecina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar