U trendu

Jagland: Pružiti bolju podršku deci žrtvama seksualnog nasilja

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland pozvao je danas, uoči obeležavanja Evropskog dana zaštite dece od seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorišćavanja, 18. novembra, evropske države da pojačaju pružanje podrške žrtvama, saopštio je Savet Evrope.

„Ne može biti trivijalnih slučajeva – svaka povreda uzrokovana seksualnim zlostavljanjem ili seksualnom zloupotrebom dece mora da bude uzeta u obzir“, naveo je Jagland.

Kako se navodi u saopštenju, generalni sekretar SE je pozvao evropske države da obezbede medicinsku i psihološku podršku zlostavljanoj deci, sve dok se potpuno ne oporave, kao i da osiguraju da krivična istraga i sudski postupak ne pogoršavaju već postojeće traume.

Savet Evrope je naveo da se posledice seksualnog zlostavljanja ili iskorišćavanja dece mogu osećati i u odraslom dobu, kao i da je važno omogućiti odraslima koji su preživeli zlostavljanje u detinjstvu da potraže pomoć.

Takodje se upozorava da se deca u nesigurnim životnim situacijama, uključujući i decu koja su pogodjena izbegličkom krizom, nalaze u posebno ranjivom položaju.

Lanzarot komitet SE trenutno priprema specijalan izveštaj o deci pogodjenoj izbegličkom krizom, u kojem će se 41 država potpisnica Lanzarot konvencije ukazati na nedostatke i predložiti mere za zaštitu dece od seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorišćavanja.

Kao jedan od glavnih problema navodi se nedostatak jedinstvenog sistema za prikupjanje informacija o zlostavljanoj deci, pa zvanični podaci o broju zlostavljanje dece žrtava sekslualnog zlostavljanja ili seksualnog iskorišćavanja često ne odražavaju realnost. Nedostatak adekvatnog smeštaja, dužina procedure za dobijanje azila, teškoće u komunikaciji i izgradnji poverenja uzrokovani jezičkim i kulturološkim barijerama samo su neki od izazova sa kojima se suočavaju evropske zemlje u pokušaju zaštite dece.

Evropske vlade moraju da učine više na prevenciji seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja dece, a neki od koraka za to su bolja procena starosti i identifikacija dece migranata, obezbedjivanje skloništa i pratioca za svakog maloletnika bez pratnje – posebno za devojčice, lakše spajanje porodice, provera svih zaposlenih koji rade sa decom migrantima i drugo.

Nacrt rezolucije naćiće se na dnevnom redu Lanzarot komiteta SE na sastanku 24. novembra u francuskom gradu Lionu. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar