U trendu

Jake kiše ubile 40 ljudi u Severnoj Koreji

Severna Koreja je danas saopštila da je od veoma jakih kiša na severoistoku njene teritorije poginulo 40 ljudi, da su uništene brojne kuće, kao i da je poplavljeno više od 300 ari poljoprivrednog zemljišta.  

U oblasti koju su pogodili jaki pljuskovi nalazi se specijalna ekonomska zona, a novinska agencija KCNA javlja da je nepogoda u gradu Rason u subotu i nedelju uništila 1.070 kuća i 99 javnih objekata kao što su škole i bolnice.

KCNA je navela da je bilo „40 ljudskih žrtava“, ne preciziravši šta to tačno znači, ali je u ranijim, sličnim izveštajima o štetama usled kiša i poplava takav izraz ukazivao na broj mrtvih.

Nije spomenuto da li je bilo štete, i kakve štete, u ekonomskoj zoni kod Rasona.

Rason je osnovan početkom devedesetih godina prošlog veka kako bi privukao investitore iz celog sveta, i sastoji se od dva manja grada, Rađina i Sonbonga, koji se nalaze blizu tromeđe sa Kinom i Rusijom.

Severna Koreja često trpi značajne štete od letnjih kiša – zbog lošeg kanalizacionog sistema, krčenja šuma i dotrajale infrastrukture.

Sadašnje kiše su došle sa tajfunom Goni, koji je prešao preko Korejskog poluostrva.

Goni je prethodno na Filipinima izazvao poplave i muljevite odrone, koji su ubili najmanje 21 čoveka. Pri prelasku preko zapadnog Japana prouzrokovana je šteta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.