U trendu

Japan obeležio 70 godina od kraja Drugog svetskog rata

U Japanu je danas obeleženo 70 godina od kraja Drugog svetskog rata, a premijer Šinzo Abe nije posetio hram Jasukani u Tokiju, gde su sahranjeni poginuli japanski vojnici, medju kojima ima i osudjenih za ratne zločine. 

Abe je položio venac na groblju neznanog junaka uoči zvanične ceremonije obeležavanja kraja Drugog svetskog rata.

Ceremonija, kojoj je pored Abea prisustvovao i car Akihito, počela je minutom ćutanja, u podne, u vreme kada je 15. avgusta 1945. godine japanski car Hirohito objavio kapitulaciju Japana.

Abe je sinoć u kratkom saopštenju izrazio „duboko žaljenje“ zbog uloge Japana u ratu i zbog patnji nevinih ljudi.

Predsednica Južne Koreje Park Geun Hje ocenila je da reči japanskog premijera nisu dovoljne i apelovala na njega da se izvini zbog onoga što je Japan činio u susednim zemljama za vreme  okupacije. 

Ona je tražila i da se što je pre moguće reši pitanje južnokorejskih žena koje su japanski vojnici primorali da za vreme Drugog svetskog rata rade kao prostitutke.

Posle Abeovog saopštenja reagovao je i Peking, a portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da bi Japan trebalo da se iskreno izvini zbog žrtava za vreme Drugog svetskog rata, a ne da bude „dvosmislen“ kada je reč o tom značajnom pitanju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar