U trendu

Japan obeležio 70. godišnjicu bitke za Okinavu

Oko 5.000 ljudu, među kojima i japanski premijer Šinzo Abe i američka ambasadorka u Japanu Kerolajn Kenedi, prisustvovalo je danas obeležavanju 70. godišnjice bitke za Okinavu, jedne od najkrvavijih bitaka u Drugom svetskom ratu.

Oni su minutom ćutanja od poštu u Memorijalnom parku mira na Okinavi, na južnom kraju japanskog arhipelaga.

Jedna od najvećih vazdušnih, kopnenih i pomorskih bitaka Drugog svetskog rata, bitka za Okinavu, koja je trajala 82 dana u poslednjim mesecima rata, od 1. aprila do 22. juna 1945, odnela je preko 200.000 života, civila i vojnika, Japanaca i Amerikanaca.

Ceremonija je održana na Itomanu, blizu mesta gde su vojnici japanske carske vojske primorali veliki broj civila na kolektivno samoubistvo da se ne bi predali Amerikancima.

Od ranog jutra hiljade stanovnika Okinave i preživelih iz rata okupilo se ispred spomenika od crnog mermera na kome su zapisana imena umrlih.

„Treba sebi da čestitamo to što uživamo u miru, bezbednosti i slobodi posle prolaženja tako teških iskušenja“, rekao je Abe u kratkom govoru.

Njegov govor prekidali su aktivisti koji se protive američkom vojnom prisustvu na Okinavi, čemu se sve više suprotstavlja lokalno stanovništvo.

Američka ambasadorka Kerolajn Kenedi položila je venac na spomenik poginulim.

Amerikanci su okupirali Okinavu posle rata i vratili je Tokiju 1972. godine, međutim, na tom južnom arhipelagu locirano je više od polovine od 47.000 meričkih vojnika stacioniranih u Japanu, među kojima i veliki kontingent marinaca. 

Naeko Teruza, predstavnica porodica nastradalih, rekla je da se ostaci bombi i neeksplodirane bombe još pronalaze ispod zemlje i na građevinskim lokacijama.

„Sedamdeset godina od kada je rat završen, a još se osećamo kao da nije zaista završen. I dalje nalazimo ožiljke rata u Okinavi danas“, rekla je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.