U trendu

Japanac Jošinori Ohsumi dobitnik Nobela za medicinu

Japanski molekularni biolog Jošinori Ohsumi ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za medicinu, za istraživanja autofagije, ključnog mehanizma za obnovu ćelija, starenje i reakciju organizma na glad i infekcije, saopštio je žiri za dodelu te prestižne nagrade.

„Genetske mutacije mogu izazvati oboljenja, a proces autofagije sadržan je u mnogim bolestima, poput raka i neuroloških stanja“, navodi se u obrazloženju žirija.

Koncept autofagije otkriven je 60-tih godina prošlog veka, kada su naučnici proučavali spajanje ćelijskih komponenti sa organelom lizozomom i recikliranje nastalog sadržaja, naveo je Nobelov komitet Insituta Karolinska koji je dodelio nagradu.

Fenomen autofagije ostao je uglavnom nepoznanica do početka Ohsumijevih istraživanja 90-tih godina i njegovih „briljantnih dostignuća“ u identifikaciji autofagičnih gena i dokaza da slični mehanizmi deluju i u ljudskom telu, dodaje se u obrazloženju Komiteta.

Ohsumi je rodjen u Fukuoki 1945, a doktorirao je 1964. na Univerzitetu u Tokiju i tri godine je radio na Univerzitetu Rokfeler u Njujorku, nakon čega se vratio u Tokio i osnovao sopstvenu laboratoriju.

Od 2009. godine radi kao profesor na Tehnološkom institutu u Tokiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar