U trendu

Jedan od lidera ID sa Kosova planirao napad na izraelske fudbalere

Albanac sa Kosova Lavdrim Muhadžeri (Muhaxheri) komandir je terorista povezan s Islamskom državom i planirao je napad na izraelske fudbalere u Albaniji na sutrašnjim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, javljaju izraelski mediji.

Kako navodi novinski sajt Ynet, on je poznat pod ratnim imenom Abu Abdulah al Kosovo, a u poslednjih nekoliko godina bio je aktivan u Siriji i Iraku u raznim terorističkim organizacijama i nedavno je planirao seriju napada na Balkanu.

Izraelski biro za kontraterorizam u utorak je objavio upozorenje, apelujući na Izraelce da ne prisustvuju toj utakmici u albanskom gradu Elbasanu, nakon što je četvoro osumnjičenih osoba povezanih sa terorističkom organizacijom Islamska država, uhapšeno u toj zemlji.

Oni su navodno nameravali da izvedu napad na utakmici. Četvorica osumnjičenih muslimana uhapšeni su prošle nedelje u Skadru, gde je prvobitno planirano da se odigra kvalifikaciona utakmica. Uhapšeni su na osnovu dojava izraelskog Mosada, navodi Ynet, pozivajući se na albanske bezbednosne izvore.

Izraelski obaveštajni analitičar Ronen Solomon ušao je u trag terorističkoj infrastrukturi koju, kako on navodi, predvodi Muhadžeri sa Kosova koji je prvi put otišao u Siriju 2012. godine, nakon što je ranije radio za NATO u Avganistanu.

Muhadžeri se u Siriji pridružio Džabhat al Nusri, ogranku Al Kaide. Godinu kasnije vratio se na Kosovo gde se pridružio aktivnostima lokalne islamske zajednice i počeo da regrutuje ekstremiste.

Kasnije je poput mnogih drugih napustio Al Nusru i pridružio se Islamskoj državi, gde je sudeći po procenama, komandir albanskih boraca. Više stotina boraca u ID su došli sa Balkana.

Kosovsko tužilaštvo je objavilo ove nedelje da su bezbednosne snage uhapsile sedam osoba osumnjičenih za planiranje terorističkih napada na tlu Balkana po instrukcijama iz Sirije.

Tužilaštvo je takodje tvrdilo da su osumnjičeni, uhapšeni u tri različita grada, imali veze sa susednim zemljama Albanijom i Makedonijom. Za sve njih je zajednička veza sa Muhadžerijem.

Tokom septembra i oktobra on im je dao instrukcije za napade, reklo je tužilaštvo. Solomon je otkrio da je u oktobru 2013. Muhadžeri dokumentovao prvi put operacije u ID, pojavio se na njihovim video snimcima, uključujući i one na kojima se vidi kako se žrtvama odsecaju glave.

Na jednom snimku on kaže: „Mi ćemo osvojiti Jerusalim, Jevreji“. Od avgusta 2014. njegovo ime je na listi Interpola i od tada je tražen zbog terorističkih akata i pripadnosti pomenutoj organizaciji.

Prošle godine je vidjen u Mosulu, a trenutno se ne zna gde je. Čini se da su četiri osobe uhapšene u Albaniji u jeku planiranja operacije koja je trebalo da bude izvedena na različitim lokacijama na Balkanu, navodi Ynet.

Još jedan važan igrač u organizaciji je lokalni radikalni sveštenik koji je takodje uhapšen. On je na Jutjubu i na nalogu na Fejsbuku koji se identifikuje sa ID postavio video snimke na albanskom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar