U trendu

Jedan od najtoplijih Božića u istoriji

Ovaj Božić ostaće upamćen kao jedan od najtoplijih u istoriji, pošto termometri beleže rekordne temperature u čitavoj Evropi, a čak su ga i Amerikanci dočekali u majicama.

Ovo je najtopliji Božić u Francuskoj otkako su u toj zemlji počele da se mere temperature, te je tako na plaži u Nici tradicionalno božićno kupanje podsećalo na pravo letnje, dok su i u Bijaricu plaže pune, prenosi pariski list „Figaro“.

I u Londonu građani koriste neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine da se malo opruže u parkovima, gde su narcisi već procvetali.

Ovog Božića je teško skijati u Nemačkoj, kao što je skijalište Oberaudorf, gde je pod temperaturama blizu 15 Celzijusovih stepeni od snega ostala tek po koja mrlja.

Slika je istovetna i na mnogim francuskim skijalištima, gde ni snežni topovi ne uspevaju da snegom oblože piste.

Čak se i u Moskvi juče skala na termometru popela do 10 stepeni, što je tamošnji rekord za ovo doba godine, pa su prolaznici na Crvenom trgu šetali bez šapke, a 1.200 prirodnih klizališta u ruskoj prestonici nisu ni otvorena.

U Rumuniji i Poljskoj sneg i zimu je zamenilo sunce i prijatne temperature, čak iznad 14 stepeni.

I s one strane Atlantika su temperature izuzetno blage, te su se u Njujorku na Badnje veče kretale između 21 i 23 stepena, što je presedan otkako se od 1871. godine mere temperature, pa je i tamo moglo da se vidi procvetalo drveće i prolaznici u majicama kratkih rukava.

Na istoku SAD, u Virdžiniji, luka Norfolk zabeležila je još jedan rekord sa 28 stepeni u plusu, a toplo vreme se oseća čak do Kanade, gde je u Kvebeku izmereno više od 21 stepena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.