U trendu

Jemen na ivici gladi

Jemen je zbog rata na ivicu gladi, a borbe su poremetile i komercijalni uvoz hrane i isporuku pomoći, te milionima gladnih preti smrt, saopštile su Ujedinjene nacije u sredu.

Erterin Kuzen, šefica Svetskog programa UN za hranu (WFP), izjavila je da borbe oko velikih luka sprečavaju isporuke hrane, da je prevoz u unutrašnjost zemlje težak i da sredstva donatora i dalje zaostaju za potrebama.

„Ako ne dobijemo dodatne prolaze, ako ne možemo podržati rad tržišta, ako nemamo otvorene luke i nemamo dovoljno hrane za podelu, i ako se ne poveća podrška donatora, Jemenu preti ‘savršena oluja’ „, rekla je ona novinarima u Kairu.

Erterin Kuzen je u Kairu posle trodnevne posete Jemenu, gde se sastala sa raseljenima i gladnima, kao i sa zvaničnicima obe strane u sukobu. WFP kaže da obe strane moraju da odobre isporuke hrane.

U Jemenu šiitski pobunjenici, Hutiji, uz trupe lojalne bivšem predsedniku Jemena, Aliju Abdulahu Salehu, ratuju protiv separatista na jugu, lokalnih i plemenskih milicija, sunitskih islamskih militanata i trupa lojalnih aktuelnom predsedniku Abedu Rabou Mansuru Hadiju, koji je u egzilu u Saudijskoj Arabiji.

Humanitarna situacija se pogoršala od marta, od kada se vodi vazduhoplovna akcija koju predvodi Saudijska Arabija, uz podršku SAD, protiv Hutija i njihovih saveznika koji kontrolišu velike delove Jemena, uključujući glavni grad.

Iran politički podržava Hutije, ali negira da ih i naoružava.

WFP kaže da je ovog meseca imao 16 isporuka hrane do Jemena, sa više od 123.000 tona hrane. Ali hrana je uglavnom ostala u blokiranim lukama.

Jemen, najsiromašnija zemlja arapskog sveta, ima potrebe za uvozom hrane čak i u miru.

WFP procenjuje da skoro 13 miliona ljudi u Jemenu nema dovoljno hrane, a za šest miliona, ili petinu stanovništva, hitno je potrebna pomoć. Organizacija traži 320 miliona dolara samo za hitne operacije koje bi mogla početi u septembru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.