U trendu

Jeremić spreman da uzdrma sklerotičnu organizaciju UN

Nakon njujorškog Volstrit džornala i britanski Telegraf iznosi sve pohvale na račun srpskog kandidata za Generalnog sekretara UN Vuka Jeremića, uz ocenu da je dinamičan, sposoban i poznavalac sistema.

Jeremićeva vizija, piše list, je da „uzdrma sklerotičnu organizaciju“.

„Napravio je detaljnu političku platformu sa 53 konkretne obaveze koje namerava da sprovedi od prvog radnog dana. Ni jedan kandidat za Generalnog sekretara nije nikada uradio ništa slično“, piše Telegraf.

Glavnu konkrenciju Jeremeću list vidi u Antoniju Guerešu za koga kaže da je „ekspert za izbegliče – što je ključni problem današnjice“ i vrlo je pouzdan.

Drugoplasirani u aktuelnoj konstelaciji kandidata Miroslav Lajčak je, piše list, diplomata koji se intezivno bavi Bregzitom. Napominje se i da njegova zemlja trenutno drži rotirajuću funkciju predsedavajućeg EU.

Trka za mesto Generalnog sekretara Ujedninjenih nacija još traje, uz spekulacije da bi konkurent koji je trenutno na začelju mogao da iznenadi u poslednjoj fazi ovog nadmetanja.

U trci za naslednika odlazećeg Ban Ki Muna trenutno je devet kandidata koji se prvi put, bar u teoriji, javno nadmeću, piše Telegraf.

U opisu posla Generalnog sekretara,Telegraf navodi da je to istovremeno diplomata i advokat, državni službenik i izvršni direktor – simbol ideala Ujedinjenih nacija i glasnogovornik interesa svih naroda.

Generalnog sekreatara bira Savet bezbednbosti ali su svi kandidati pozvani da predstave svoju viziju pred Genaralnom skupštinom i odgovore na pitanja predstavnika kao i pitanja postavljena preko drtuštvenih medija.

Inače, Volstrit džornal ocenio je juče da je kandidat Vuk Jeremić najbolji izbor za reforme u UN.

List podseća da je Jeremić zauzeo treće mesto na neformalnom glasanju i vidi ga kao „jedinog kandidata vrednog pohvale u ovom miksu“.

Uz podsećanje da Jeremić ima 41 godinu, da je školovan je na Harvardu, mlad je, ali je bio lider u društvenom pokretu koji je pomogao u rušenju diktature Slobodana Miloševica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.