U trendu

Jermenski vojnik poginuo u sukobu s azerbejdžanskim snaga

Azerbejdžanske snage bezbednosti ubile su jednog jermenskog vojnika u novom sukobu oko pograničnog regiona Nagorno-Karabah, saopštile su jermenske vlasti.
„Azerbejdžanske oružane snage prekršile su juče primirje“ duž granice između dve zemlje, izjavio je portparol jermenskog Ministarstva odbrane Artsrun Hovanisian i dodao da je „jedan (jermenski) vojnik ubijen“. Po njegovim rečima, azerbejdžanske snage su takođe imale ljudskih žrtava. Vlasti u Bakuu nisu potvrdile tu informaciju.

Ubistvom jermenskog vojnika, broj žrtava dve strane u sukobima na granici ove godina, popeo se na 27.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti s većinskim jermenskim stanovnisstvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu. U poslednje vreme intenzivirani su sukobi dve strane koje se međusobno optužuju za napade i u kojima je prošle godine poginulo nekoliko desetina ljudi.

U ratu za kontrolu nad Nagorno-Karabahom između 1988. i 1994. poginulo je 30.000 ljudi, a više stotina hiljada je izbeglo. Primirje je potpisano 1994. godine, ali se Baku i Jerevan nisu dogovorili o pravnom statusu sporne oblasti koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar