U trendu

Jevrejski sveštenici pozivaju na bojkot Trampovog govora

Desetine jevrejskih sveštenika bojkotovaće zakazano obraćanje kandidata republikanske partije za predsedničku nominaciju Donalda Trampa proizraelskoj lobi grupi.

Rabini protestuju zbog, kako se navodi, zapaljive retorike republikanskog kandidata.

Oni planiraju da podele stotine flajera posetiocima godišnjeg sastanka Komiteta za američko-izraelska javna pitanja (AIPAC) i da ih pozovu da bojkotuju Trampov govor ili da tiho izadju iz prostorije kada republikanac počne da govori.

„Protivimo se ružnoći koja je ispunila kampanju za predsedničke nominacije. Tramp je doprineo tome komentarima o muslimanima i Meksikancima, kao i nasiljem na predizbornim skupovima“, izjavio je rabin David Paskin, jedan od organizatora protesta.

Favorit za predsedničku nominaciju Republikanske partije doveo je pojedine jevrejske zvaničnike u nelagodnu situaciju svojim, kako se navodi, zapaljivim komentarima i nerazumevanjem situacije na Bliskom istoku.

Bivši zvaničnik liberalnog Pokreta za reforme, rabin Erik Jofi, veruje da bi bojkot govora značio da „američki jevreji počinju da se bude“.

Portparol republikanskog kandidata za predsedničku nominaciju nije želeo da komentariše navode o bojkotu.

Predstavnici AIPAC pozvali su sve demokratske i republikanske kandidate za osvajanje predsedničke nominacije da održe govore na konferenciji. Svoje učešće su potvrdili Hilari Klinton, Ted Kruz i Džon Kesic.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.