U trendu

Još jedan demonstrant osudjen na zatvor

Učesnik antivladinih protesta u Moskvi u maju 2012. godine, Ivan Nepomnjaših (24), osudjen je danas u moskovskom sudu na dve i po godine zatvora, zbog učešća u „masovnim neredima“ i primene sile prema policiji.

Nepomnjaših je uhapšen u sali suda, a pošto se do danas nalazio u kućnom pritvoru, preostalo mu je da izdrži kaznu još od godinu i deset meseci.

Tužilaštvo je zatražilo kaznu od 3,5 godine zatvora zbog toga što je, prema navodima optužnice, četiri puta udario rukama i kišobranom dvojicu policajaca.

Moskovski mediji prenose da je istraga kao dokaz pokazala kacige i palice pripadnika specijalne policije, a da pri tom ni video zapis, ni suočavanje to nije potvrdilo.

Nepomnjaših je sudu dostavio medicinska dokumenta iz kojih sledi da su policajci njega tukli – jedan od njih gumenom palicom po licu kada je pokušavao da ga ugura u policijski auto.

On nije priznao krivicu, a njegova odbrana namerava da podnese žalbu na odluku suda.

Istražni komitet saopštio je 26. februara da je Nepomnjaših 30. optuženi u takozvanom „Balotnom predmetu“ za učešće u masovnim pritestima „Marša miliona“ na Balotnom trgu.

U objašnjenju je navedeno da je dan ranije, njega „prepoznao očevidac“.

Zbog protesta na Balotnom trgu, kada je povredjeno nekoliko desetina učesnika protesta i više od 30 policajaca, uhapšeno je više od 400 osoba.

U nekoliko sudjenja, više od 20 osoba je osudjeno na zatvor u trajanju 2,5 do 4,5 godine. Amnestijom je 13 pušteno na slobodu. Nevladine organizacije ocenjuju da su sudjenja politički motivisana, a osudjeni politički zatvorenici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar