U trendu

Junker i Fico: Bregzit tek kada ga London pokrene

Predsednik Evropske Komisije Žan Klod Junker i premijer Slovačke koja je danas preuzela predsedavanje Evropskom unijom, Robert Fico kategorično su danas u Bratislavi upozorili da ne pristaju ni na kakve, ni na neformalne pregovore o „Bregzitu“, sve dok to Velika Britanija ne zatraži zvanično.

Podvukli su i da unapred mora da bude jasno da ko želi u jedinstveno tržištte, mora da poštuje slobodu zapošljavanja migranata iz ostalih članica EU.

„Ne mogu da počnu nikakvi pregovori sa Velikom Britanijom dok ne dobijemo zvanično obaveštenje. Pozvali smo ih da pokrenu Bregzit. Ne možemo da gubimo vreme. Sloboda kretanja radnika neće se menjati, jer je to jedan od principa EU. Ako želite da imate pristup na jedinstveno tržište, morate da poštujete i sve slobode. To nećemo da menjamo, jer naši ljudi u Evropi pridaju toj slobodi veliki značaj, a tako je i u Slovačkoj“, kazao je Junker.

Premijer Fico je upozorio da Slovačka, kao predsedavajuća zemlja EU, neće omogućavati ni neformalne pregovore, sve dok Velika Britanija ne postupi zvanično po Članu 50. Lisabonskog sporazuma o istupanju zemlje-članice.

„Stav 27 zemalja članica EU o Bregzitu je jasan – mi znamo šta hoćemo i znamo kako da postupamo“, kazao je Fico i dodao da neformalni samit EU koji, kao presedan, nakon dugih godina prvi put van Brisela organizuje Slovačka u Bratislavi 16. sptembra, nije sazvan da se razgovara o Bregzitu, već o budućem smeru Evrope.

„Mi ne sazivamo samit zbog Bregzita jer, kao što sam kazao, ideja neformalnog samita pojavila se nekoliko nedelja pre referenduma. Zato razmišljanja Velike Britanije, i kada će ona napraviti koji korak, nemaju veze sa samitom. Razmišljanja kojima ćemo se baviti na samitu su šira nego problem koji je nastao odlukom gradjana Velika Britanije. Dobro je što je kasnije jer će se ohladiti glave, a prostor će biti pregledniji“, kazao je Fico.

Slovački premijer kazao je da će taj samit i predsedavanje Slovačke verovatno razočarati zagovornike radikalnih izmena osnovnih sporazuma EU i minimalizovanja uticaja evropskih institucija u korist jačanja nacionalnih država koje čine EU.

„Veliki nesporazum je kada neko kaže da Višegradska grupa ima interes da oslabi institucije EU, a da po svaku cenu jača članice. Tu mora da bude ravnoteža. Ne može da dominira ni jedna ni druga strana. Slovačka će vršiti pritisak na samitu da ta ravnoteža mora da postoji“, kazao je Fico i dodao da će Slovačka pripremati samit u tesnoj saradnji i zajedno sa Evropskom komisijom.

Fico je podsetio da je odluka Velika Britanije o istupanju iz EU otvorila prostor za dva radikalna pristupa.

„Dva su ekstremna očekivanja. Neko očekuje da ćemo reći: ‘Sve je u redu, idemo dalje’, a druge zemlje misle da treba da idemo u ogromne promene, čak i izmene osnovnih evropskih sporazuma. Za Slovačku, kao predsedavajuću EU, jasno kažem – nemamo nikakav interes za tako radikalne korake, ali ni da konstatujemo: ‘Sve je u redu, ne moramo ništa da menjamo’. Moramo da se koncentrišemo na to kako da gradjanima prodamo uspešni evropski projekt“, kazao je Fico.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar