U trendu

Junker upozorio zemlje EU da ne mogu same

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je danas zemlje članice Evropske unije koje su u iskušenju da se izdvoje, da mogu da postoje samo u okviru EU.

„Oni koji misle da je došlo vreme za raspad i podelu EU, u potpunosti greše. Nijedna zemlja nije sposobna da bez EU ima bilo kakvu političku težinu u svetu“, rekao je Junker povodom 25. godišnjice Samita u Mastrihtu kojim su postavljene osnove za formiranje jedinstvene evropske valute.

Osudjujući argumente evroskeptika koji su popularni u brojnim zemljama EU, Junker je rekao da je EU važna za svetsku privredu jer čini 25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) sveta.

„Za 20 godina, nijedna članica EU sama za sebe neće moći da bude članica Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, G 7“, rekao je Junker.

Junker, koji je danas proslavio 62. rodjedan, jedini je učesnik Samita u Mastrihtu, u Holandiji, održanog 9. decembra 1991.godine, koji je još politički aktivan. On je tada bio ministar finansija Luksemburga.

Šefovi država i vlada, medju kojima Fransoa Miteran i Helmut Kol, odlučili su tada da Evropsku zajednicu pretvore u Uniju.

Ugovor o Evropskoj uniji ili Mastrihtski ugovor, potpisan je u Mastrihtu (Holandija), 7. februara 1992. godine, a stupio je na snagu 1. novembra 1993. godine. Mastrihtski ugovor je stvorio novi politički entitet  –  Evropsku uniju.

Ugovorom je naloženo uspostavljanje Monetarne unije posredstvom uvodjenja nove, zajedničke valute, evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar