U trendu

Kad, kako i koliko će Britanija „izlaziti“…?

Kad, koliko dugo i kako će zapravo Britanija i formalno „izlaziti“ iz Evropske unije, u skladu sa odlukom na referendumu?

Mehanizam izlaska iz Evropske unije regulisan je prvi put tek 2009, Lisabonskim sporazumom, odnosno članom 50 tog sporazuma.

Taj član definiše uslove dobrovoljnog izlaska iz EU, na šta ima pravo svaka država članica bez bilo kakvog posebnog opravdanja.

Ako tako odluči, London će morati sa Briselom da dogovori „ugovor o izlasku“, koji će u ime Unije sklopiti Savet EU kvalifikovanom većinom, uz pristanak Evropskog parlamenta.

Evropski sporazumi bi prestali da važe za Veliku Britaniju od datuma stupanja na snagu ugovora o izlasku ili u roku od dve godine nakon što London obavesti EU da izlazi, ako dve strane u međuvremenu ne postignu dogovor o Bregzitu.

Rok za postizanje tog dogovora mogao bi da traje i više od dve godine, ukoliko i Evropski savet i London pristanu na to.

Britanski premijer Dejvid Kameron najavio je ranije da će, ako Britanci glasuju za Bregzit, aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma

Iako ova procedura za razdruživanje postoji, ona do sada nikada nije bila aktivirana.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ocenio je pre dve nedelje da bi uspostavljanje novih odnosa Velike Britanije i Evropske unije posle izlaska te zemlje iz Unije trajalo sedam godina.

Eventualno raskidanje svih ugovorenih obaveza u slučaju da britanski birači na referendumu glasaju za Bregzit bilo bi „žalosno, ali relativno jednostavno“, rekao je Tusk u intervjuu za „Bild“.

Međutim, ovaj proces bi, po njegovim rečima, potrajao dve godine.

Tusk takođe navodi da bi od izlaska Britanije iz EU do uspostavljanja novih odnosa sa EU moglo bi da prođe sedam godina.

„Svaka od 27 članica EU kao i Evropski parlament moraju da potvrde takav ishod. Za to će trebati najmanje pet godina i bojim se, da nema garancija za uspeh“, rekao je Tusk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar